İki değişik varikoselektomi yönteminin karşılaştırılması - Orhan, İrfan; Onur, Rahmi; Ardicoglu, Arslan; Geçit, İlhan; Atikeler, M. Kemal; Baydinç, Can (My University, 1999)
Varikosqlli infertil erkek hastalarda yuksek ligasyon ve mikrocerrahi ile yuksek inguinal varikoselektominin sperm parametre sonuglan, gebelik ve nuks oranlan, ve operasyon komplikasyonlan \" yonunden karsila§tin]m.asi. Hastalar ve Yontem: Aynnti11 anamnez, fizik muayene ve Doppler ultrasonografi ile degerlendirilerek varikosel belirlenen ve varikoselektomi yapilan 100 hasta gali§maya almdi. Sol varikosel belirlenen 68 hastanm 36'stna yuksek ligasyon, 32'sine mikrocerrahi ile yuksek inguinal varikoselektomi, bilateral varikosel saptanan 32 hastanm 14'une yuksek ligasyon, 18'ine mikrocerrahi ile yuksek inguinal varikoselektomi yapildi. iki farkli teknik gruplardaki tedavi sonuglan ve komplikasyonlar agisindan karsjlas,tmldi. Bulgular: Postoperatif bir yil sonraki sperm sayisindaki artis oranlan arasinda tek tarafli ve iki tarafli, yuksek ligasyon ve mikrocerrahi ile yuksek ingt|nal varikoselektomi uygulanan gruplar arasinda istatistiksel olarak anlamli fark saptanmadi. Motilitede duzelme oranlan ise mikrocerrahi ile yuksek inguinal varikoselektomi uygulanan gruplarda anlamli olarak daha yuksekti. Gebelik oranlan arasinda, anlamli fark saptanmamakla birlikte, mikrocerrahi ile yuksek inguinal varikoselektomi uygulanan hastalardaki postoperatif rekurrens oranlan yuksek ligasyon yapilan hastalardan daha dusiiktu. Postoperatif hidrosel komplikasyonu agisindan iki tarafli yuksek ligasyon ve mikrocerrahi ile yuksek inguinal varikoselektomi yapilan gruplar arasinda fark saptanmazken, tek tarafli mikrocerrahi yuksek inguinal varikoselektomi uygulanan grupta bu komplikasyon anlamli olarak daha az bulundu. Sonug: Mikrocerrahi ile yuksek inguinal varikoselektomi, semen parametrelerinde duzelme, dus.uk nuks ve komplikasyon oranlan ile varikosel tedavisinde etkin biryontemdir.
Keywords: Varikosel; Ameliyat sonrası komplikasyonlar; Bağlama; Sperm hareketliliği; Mikrocerrahi; Tedavi sonucu; Kısırlık; erkek; Yüksek ligasyon; Cerrahi tedavi; Tekrarlama; Gebelik oranı; Ürolojik cerrahi prosedürler; erkek; Sperm sayısı