Yüksek Enerjili Rölativistik Çarpışmalarda Baryonik Rezonans Oluşumları - Kuzu, Serpil Yalcin; Uysal, Ayben Karasu (My University, 2021)
Baryonik rezonanslar üç kuarktan oluşan uyarılmış durumlardır. Kütle, rezonans genişliği ve ürün bolluğu gibikarakteristik özellikleri ortam tarafından etkilenebilir, böylece bu parçacıkların ölçümleri ile rölativistik ağır iyonçarpışmaları sonucu oluşan sistemin dinamiği araştırılabilir. Çok kısa ortalama ömre(? ~ 10 -23s) sahip olan baryonik rezonanslar, yüksek enerjili çarpışmalarda oluşan ortamın kimyasal donma noktası ile kinetik donmanoktası arasında (i) bozunabilir, (ii) yeniden saçılabilir ve (iii) yeniden üretilebilirler. Bu sebeple bu parçacıkların karakteristik özelliklerinin incelenmesi çarpışmalarda oluşan ve maddenin yeni hali olarak tanımlanan Kuark Gluon Plazma (KGP) ve onu takip eden hadronizasyon safhaları hakkında bilgi verebilir. Ayrıca bu rezonanslarınfarklı yüksek enerjili çarpışma sistemlerinde incelenmesi oluşan ortam boyutlarının rezonans üretimi üzerine etkisini açıklayabilir. Bu çalışmada baryonik rezonanslardan biri ve protonun uyarılmış hali olan ?$(1232)^++$rezonansları DPMJET-III olay üreticisi ile 5.02 TeV enerjili proton kurşun (p-Pb) çarpışmaları için incelenmiştir.Ayrıca elde edilen değerler deneysel sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Farklı rölativistik çarpışma sistemlerinde oluşan ortamın bu parçacık üzerine etkisi değerlendirilmiştir.
Keywords: Fizik; Uygulamalı; Fizik; Atomik ve Moleküler Kimya; Fizik; Nükleer; Astronomi ve Astrofizik; Fizik; Partiküller ve Alanlar