Fosforik asitle aktifleştirilen şeker pancarı küspesinden elde edilen aktif karbonun karakterizasyonu - Özer, Ahmet; Çam, Gülüfer (My University, 2002)
% 30'luk fosforik asit çözeltisi ile aktifleştirilen şeker pancarı küspesi azot gazı akımında farklı sıcaklık (300-400 °C) ve sürelerde (90-300 dak.) karbonize edilerek aktif karbon elde edilmiştir. Karbonizasyon sıcaklığı ve süresinin artırılması ile elde edilen aktif karbon örneklerinin yüzey alanının arttığı gözlenmiştir. 400 °C'de 300 dakika süre ile gerçekleştirilen karbonizasyonla üretilen aktif karbonun yüzey alanı 658.0 $m^2$/g olarak tayin edilmiştir. Benzer değişim farklı sıcaklık ve sürelerde üretilen aktif karbon örneklerinin mikrogözenek hacimleri için de söz konusudur. Aktifleştirilmiş küspenin 300 dakika süre ile 400 °C'de karbonize edilmesi ile üretilen aktif karbonun mikrogözenek hacmi 0.367 $cm^3/g olarak tespit edilmiştir.
Keywords: Kimya; Uygulamalı