Düşük Karbonlu Çeliğin Korozyon Davranışına Hekzametilen Tetra Amin’in Etkisi - Yıldız, Reşit (Fırat University, 2017)
Bu çalışmada düşük karbonlu çeliğin (DKÇ) asidik ortamındaki korozyon davranışına hekzametilen tetra âmin’in (HMTA) inhibitör etkisi araştırılmıştır. Elektrokimyasal teknikler ve kuantum kimyasal hesaplamalar uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre; HMTA’nın inhibisyon etkinliği artan HMTA derişimi ile artış göstermiştir. 10 mM HMTA içeren 0,1 M HCl çözeltisinde inhibisyon etkinliği %93,6 olarak tespit edilmiştir. Yüksek inhibisyon etkinliği, teorik olarak belirlenen yüksek HOMO (en yüksek enerjili dolu moleküler orbital enerjisi) enerjisi (-6,203 eV) ve düşük LUMO (en düşük enerjili boş moleküler orbital enerjisi)  enerjisi (-0,346 eV) ile ilişkilendirilmiştir. HMTA’in yumuşak çelik yüzeyine adsorpsiyonunun Langmuir adsorpsiyon izotermine uyduğu tespit edilmiştir. HTMA’in inhibisyon etkinliği, inhibitör moleküllerinin metal yüzeyine adsorplanarak koruyucu bir film oluşturması ile açıklanabilir.