TRANCRANİAL DOPPLER SİNYALLERİ İÇİN EN İYİ SPEKTRAL ANALİZ METODUNUN BELİRLENMESİ - HARDALAÇ, FIRAT (Fırat Üniveristesi, 1997)
İnsan beyin sistemine ait çeşitli parametrelerin belirlenmesi uzun yıllardan beri araştırmacıları yakından ilgilendiren bir konu olmuştur. Beyin sistem parametleri. kan akış hızı, hacimsel akış, damar çapı, damar kesiti, akış yönü ve akış profili olarak sıralanabilir. Bu parametrelerin en önemlisi kan akış hızı ve dolayısı ile hız profilidir. Kan akış hızının ölçülebilmesi karmaşık bir işlemdir. Bunun en önemli sebebi ise konunun temel mühendislik bilimlerinden teorik ve uygulamalı,tıp bilimlerine kadar bir sahaya yayılmasıdır.Bu tez çerçevesinde yapılan çalışmalarda, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji (Beyin Cerrahi Anabilim Dalı) Bölümü'nde mevcut olan Doppler cihazı kullanılarak Beyin travması geçirmiş hastaların beyin damarlarında anevrizma (balonlaşma)- tespit edilen hastaların cerrahi sonrası beyin içi damarlarında kan akışı incelenmiştir. Bu inceleme sonrası, beyin damarlarında daralma ve beyin içi kan basıncı artışı olup olmadığının tespiti için cihazın ses (audio) çıkışından alınan Doppler frekanslarına HFD, AR, ARMA. WAVELET ve WALSH spektral analiz metodlan uygulanarak her hastaya ait ayrı ayrı sonogramlar çizdirilmiştir. Klinik teşhis açısından büyük önem taşıyan bu sonogramların kalitesi, tıbbi standarlar içinde hekimin doğru ve kolay teşhis koyabilmesi için değerlendirilmekte, ayrıca kullanılan metodların karşılaştırılması yapılarak en uygun metod tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Doppler US, Spektral Analiz Metodları, Doppler Ses Sinyal Analizi. Doppler Ses Frekansı, HFD, AR, ARMA. WAVELET ve WALSH Analiz Metodları. Beyin Travması, Beyin Damarlarında Balonlaşma.
The Determine of the best spectral analyse method for the transcranial doppler signals
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering