YAPAY ZEKÂ ALANINDAKİ GELİŞMELERİN İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNE ETKİSİ - Gür, Yunus Emre; Ayden, Cem; Yücel, Atilla (Fırat University, 2019)
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte rekabetin hızlı bir şekilde arttığı dünyada İK yöneticileri; personel ve iş süreci ile ilgili doğru verilerin toplaması, personel eğitim ve işe alım, oryantasyon süreci, ve performans değerlemesi vs. zor işlevleri kolaylaştırmak için yapay zekâ teknolojilerini kullanmaktadırlar. Yapay zekâ, İK Yöneticilerinin işlerini daha hızlı ve verimli bir şekilde yapmasını sağlamaktadır. Yapay zekâ, günümüzde insan kaynakları departmanı, finans departmanı, pazarlama ve üretim departmanı gibi çeşitli departmanlarda da kullanılmaktadır. Bu çalışma, insan kaynakları yönetimini tarihsel bir perspektifte ele almaktadır. Çalışmanın temel amacı, yapay zekânın insan kaynakları yönetimindeki rolünü incelemektir. Bununla birlikte, yapay zekânın işe alım, tarama ve görüşme süreci, eğitim ve yetenek yönetimi gibi İnsan Kaynakları işlevlerini nasıl desteklediğini ele almaya çalışmaktadır. Çalışmanın sonucunda, yapay zekâ ve İnsan kaynakları yönetimi vakalarının kesişmesi hakkında fikir, geleceğe dair bir takım kurumsal ve akademik önerilere yer verilmiştir.