Birnbaum Önem Tabanlı Genetik Algoritma ve Doğrusal Ardışık n-den k-çıkışlı Sistemlerin Optimizasyonunda Uygulaması - Gökdere, Gökhan; Güral, Yunus (Bitlis Eren Üniversitesi, 2018)
Mühendislik uygulamalarında teknik bir sistemin güvenilirliği, o sistemi oluşturan bileşenlerin güvenilirliklerine bağlıdır. Bazı özel sistemlerde iki veya daha fazla bileşen aynı işleve sahip olabilirler ve bu bileşenler sistemde farklı pozisyonlara atanabilirler. Bu gibi sistemlerde aynı bileşenlerin konumlarını değiştirerek sistemin güvenilirliği artırılabilir. Bu çalışmada seri ve paralel sistemlerin genel hali olan doğrusal ardışık n-den k-çıkışlı sistemler incelenmiş ve sistemi oluşturan bütün bileşenlerin aynı işleve sahip olduğu durum için sistemin optimizasyonu Birnbaum önem tabanlı genetik algoritma yaklaşımı ile sağlanmaya çalışılmıştır. Ayrıca, önermiş olduğumuz yaklaşımın uygulamasını göstermek için petrol taşıma sistemi üzerinde bir durum çalışmasına yer verilmiştir.