ADAPTİF DİJİTAL FİLTRE YAPILARI, ÖĞRENME ALGORİTMALARI VE UYGULAMALARI - BİRLİKBAŞ, SEMA (Fırat Üniveristesi, 2000)
IV ÖZET Yüksek Lisans Tezi ADAPTİF DİJİTAL FİLTRE YAPILARI, ÖĞRENME ALGORİTMALARI VE UYGULAMALARI Sema Birlikbaş Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 2000, Sayfa: 70 Wiener filtre dizaynı, bir önceki istatistiki bilgiyi baz aldığından dolayı önceki bilginin mevcut olmadığı durumlarda ilk anda bir Wiener filtresi dizayn etmek mümkün değildir. Bu nedenle alternatif bir metod olarak adaptif filtre kullanılır. Adaptif filtrenin adaptasyon algoritması, filtrenin transfer fonksiyonunu sisteme göre değiştirmesini sağlar. Algoritma sistem hakkındaki bilgi yetersizliğini karşılamak durumunda bir dizi başlangıç koşuluyla başlar ve alınan gerçek sinyalleri baz alarak, optimum filtre dizaynını bulmaya çalışır. Durağan (sabit) bir çevrede filtreden Wiener filtresine yakınsaması beklenirken durağan olmayan bir çevrede ise filtreden zaman değişimlerini izlemesi ve filtre katsayılarını bunlara göre değiştirmesi beklenir. Bu tezde adaptif dijital filtrelerin tasarımına ilişkin temel metodlar matlab programı kullanılarak incelenmiştir. Bu programlarla her bir metod için çıkış hesaplama hatasının ve ağılık hatasımn iterasyon sayısına göre grafikleri çizdirilmiştir. Ayrıca yine matlab programı kullanılarak adaptif sistem konfigürasyonuna ilişkin yazılımlar gerçekleştirilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Adaptif dijital filtre,optimum filtre dizaynı,adaptasyon algoritması, algoritma öğrenme eğrisLfıltre ağırlık katsayısı.
Adaptive digital filter structures, learning algorithms and application
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering