BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNİN UZAKTAN EĞİTİME YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ (ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ) - KARA, TUBA (Fırat Üniveristesi, 2022)
Covid-19 Pandemisi ile birlikte hayatımızda önemli bir unsur haline gelen Uzaktan eğitim kavramı, eğitimin her kademesinde uygulanmaya başlanmış, ilgili araştırmacılar tarafından her yönüyle incelenmiş ve bu anlamda pek çok çalışma yapılmıştır. Öğretmen, öğretmen branşları ve öğrenciler üzerine pek çok araştırma mevcut olsa da beden eğitimi öğretmenleri üzerine bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu sebep çalışmanın önemini ve etki düzeyini artırmıştır. Bu çalışmanın amacı beden eğitimi öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik tutumlarını belirlemektir. Araştırma kapsamında 2020-2021 eğitim öğretim yılında Elazığ ilinde görev yapmakta olan 374 beden eğitimi öğretmeni çalışmanın evrenini oluştururken, rastgele örneklem yöntemiyle seçilmiş 181 adet beden eğitimi öğretmeni araştırmanın örneklem gurubunu oluşturmuştur. Bu çalışmada betimsel tarama metodu kullanılmıştır. Araştırma kapsamında beden eğitimi öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik tutumlarına ilişkin istatistiki verileri elde etmek için kişisel bilgi formu ve uzaktan eğitime karşı tutum ölçeği kullanılmıştır. Kullanılan ölçeğin uzaktan eğitimin avantajları ve sınırlılıkları olmak üzere iki farklı alt boyutu mevcuttur. Araştırma sonucunda beden eğitimi öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik tutumları 2,85±0,48 ortalamayla kararsızlık düzeyinde bulunmuştur. Araştırmaya katılan katılımcılardan cinsiyeti kadın olan, bilgisayar ve bilgisayar internet bağlantısı olan, 6-10 saat internet kullanım süresi olan, uzaktan eğitim hakkında bilgi sahibi olan, 0-10 yıl hizmet süresi olan öğretmenlerin uzaktan eğitime yönelik tutumlarının daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Belli düzeyde bilgisayar kullanım teknolojisine sahip olan öğretmenlerin uzaktan eğitime yönelik olan tutumları olumlu olarak bulunmuştur. Bu araştırma sonucunda Beden eğitimi öğretmenlerinin, derslerinin uzaktan eğitim yöntemiyle verilmesinin ders formatına uyum sağlamaması nedeniyle uzaktan eğitime yönelik tutumları düşük düzeyde kalmıştır. Uzaktan eğitimin teknolojik alt yapısının yetersiz oluşu uzaktan eğitime karşı tutumu olumsuz yönde etkilemiştir. Anahtar Kelimeler: Elazığ, Uzaktan Eğitim, Tutum, Beden Eğitimi Öğretmenleri

The concept of distance education has become important in our lives with the Covid 19 Pandemic. Distance education, which has been started to be implemented at all levels of education, has been examined in every aspect by the relevant researchers, and many positive and negative aspects have been studied. There are many studies on teachers and students. Many researchers have been working on teacher branches. There is no study on physical education teachers in the literature. For this reason, the importance of the study has increased the level of impact. The aim of our study is to determine the attitudes of physical education teachers towards distance education. The descriptive survey method was used in the research. Within the scope of the research, 181 physical education teachers working in the province of Elazig in the 2020-2021 academic year were formed by random sampling method. In order to obtain statistical data on physical education teachers, a personal information form and an attitude scale towards distance education developed by Ağır were used. As a result of the research, the attitudes of physical education teachers towards Distance Education are at the level of indecision with an average of 2.85±0.48. It was concluded that the female teachers who participated in the research had higher attitudes towards distance education, who had a computer and computer internet connection, had 6-10 hours of internet use, had knowledge about distance education, and had 0-10 years of service. As a result, physical education teachers' attitudes remained at a low level due to the fact that the course format did not adapt to the distance education model. It has been found that the attitudes of teachers who have computer use skills and a certain level of computer use technology towards distance education are positive. The inadequacy of the technological infrastructure of distance education negatively affected the attitude towards distance education. Keywords: Elazig, Distance Education, Attitude, Physical Education Teachers
Examination of physical education teachers' attitudes towards distance education (example of Elazig province)
Keywords: Spor