BRONZ ALAŞIMLARININ AŞINMA DAVRANIŞINA CO VE Nİ İLAVESİNİN ETKİSİ - YILMAZ, ALAATTİN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Toz metalürjisi ve parçacıklı malzeme işlemleri, dökümde olduğu gibi net şekilli parça üretimine imkân tanır. Fakat toz teknikleri, sadece düşük sıcaklıkta ergiyen metallere uygulanan dökümden farklı olarak hemen hemen her malzemeye uygulanabilir. Bundan dolayı toz metalürjisi yoluyla üretilen ürünlerin pek çoğu; mesela kompozitler, yüksek sıcaklık seramikIeri, bazı polimerler, bakırlı çelikler, refrakter metaller, geniş bir dağılım gösteren intermetalikler, sermetler ve karışık fazlı bileşimler, döküm yoluyla üretilemezler. Toz metalurjisi yöntemlerinden olan sıcak presleme yöntemi; çekinti boşlukları, mikroporlar, sıcak yırtılma gibi porozite kusurlarını ortadan kaldırabilmektedir. Sıcak presleme, metallerdeki porozite, çekinti gibi döküm hatalarını azaltmak ve seramik malzemelerde yoğunluğu arttırmak üzere geliştirilmiş bir yöntemdir. Bu çalışmada, Bronz (Cu+Sn) alaşımına belirli oranlarda (%3, %5 ve %8) Kobalt ve Nikel elementleri ilave edilerek Toz Metalurjisi (TM) yöntemi ile yeni numune grupları üretilmiştir. Üretilen numunelerin mikroyapıları, ortalama sertlikleri, yoğunlukları ve adhesiv aşınma davranışları incelenmiştir. Bronz alaşımına ilave edilen Ni ve Co elementlerinin sertliği ve aşıma direncini arttırarak mekanik özellikleri iyileştirdiği görülmüştür.

Powder metallurgy and particulate material processes allow the production of clear-shaped parts as in casting. However, the powder techniques can be applied to almost any material, unlike the casting applied to metals that only melt at low temperature. Therefore, most of the products produced by powder metallurgy; Composites, high temperature ceramics, some polymers, copper steels, refractory metals, intermetallics, cermets and mixed phase compositions with a wide distribution cannot be produced by casting. Hot pressing method is one of powder metallurgy methods; It can eliminate porosity defects such as shrinkage cavities, micropores, hot tears. Hot pressing is a method developed to reduce casting defects such as porosity, shrinkage and increase the density of ceramic materials. In this study, by adding Cobalt and Nickel elements in certain ratios (3%, 5% and 8%) to the Bronze (Cu + Sn) alloy, new sample groups were produced by Powder Metallurgy (PM) method. Microstructures, average hardness, densities and adhesive wear behavior of the samples were investigated. It was observed that the Ni and Co elements added to the bronze alloy improved their mechanical properties by increasing their hardness and wear resistance.
Effect of Co and Ni addition on corrosion behavior of bronze alloys
Keywords: Metalurji Mühendisliği