6. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ MADDE VE ISI ÜNİTESİNDEKİ YOĞUNLUK KONUSUNUN TAHMİN GÖZLEM AÇIKLAMA YÖNTEMİ KULLANILARAK ÖĞRENCİ BAŞARISI VE TUTUMU ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ - ARSLAN, NEBAHAT (Fırat Üniveristesi, 2023)
Günümüz eğitim ve öğretim programlarında fen derslerinde yapılandırmacı yaklaşım uygulamalarına yer verilmektedir. Yapılandırmacı yaklaşıma göre öğrenme, bireyin kendi çabasıyla bilgiyi zihninde yapılandırmasıyla gerçekleşir ve bu nedenle öğretmenlere birçok sorumluluk düşmektedir. Yapılandırmacı bir yaklaşımla öğrenme, çeşitli strateji ve tekniklerin kullanılmasını gerektirir. TGA bu yaklaşımın içerdiği stratejilerden biridir. Öğrenci merkezli öğrenmeyi öne çıkaran bir öğretim yöntemi olan TGA, yaparak yaşayarak öğrenmeyi temel alır ve öğrencilerin ön bilgilerini dikkate alarak kavram yanılgılarını ortaya çıkarır. Böylece öğrencilere ön bilgilerini değerlendirme ve ön bilgilerini yeni bilgilerle karşılaştırarak yapılandırma fırsatı sunar. Etkili bir fen bilimleri öğretimi, öğrencilerin derslere aktif katılımı sağlamasını ve anlayarak öğretilmesi esas alınmalıdır. Fen bilimleri dersinde kullanılan TGA etkinliği, öğrencinin aktif bir şekilde derse katılımını sağlayan, temeli yapılandırmacı yaklaşıma dayanan etkin bir öğretim metodudur. Araştırma 2022-23 eğitim-öğretim yılında Hakkâri MEM bağlı il merkezinde bulunan devlet ilkokulu 6. Sınıf düzeyinde iki sınıfta gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya DG: 24; KG: 24 toplam 48 öğrenci katılmıştır. Basit seçkisiz örnekleme yöntemi; örnekleme seçilen her bir kişinin evrenden seçilme olasılığının eşit olduğu örnekleme yöntemidir. Bu anlamda araştırmanın örneklemini; Hakkâri il merkezinde eğitim gören 6. Sınıf rastgele seçilen oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak kullanılan Yoğunluk Konu Başarı Testi Uyanık (2014) tarafından geliştirilen testin geçerliğini sağlamak amacıyla konunun uzmanı olan öğretim üyelerinin değerlendirmeleri sonucu uygulanmaya karar verilmiştir. Fen bilimlerine ilişkin tutumlarını belirlemek amacıyla Turgut ve Baykul tarafında 20 maddeden oluşan bir tutum ölçeği kullanılmıştır. Deney grubu öğrencilerine fen bilimleri dersi "madde ve ısı" ünitesinde toplamda 8 ders saati süresince yoğunluğu tanımlar, tasarladığı deneyler sonucunda çeşitli maddelerin yoğunluklarını hesaplar, birbiri içinde çözünmeyen sıvıların yoğunluklarını deney yaparak karşılaştırır kazanımlarını TGA yöntemine dayalı olarak işlenmiştir. Kontrol grubu öğrencileri ise 8 saat boyunca mevcut eğitim ve uygulamalarını devam ettirilmiştir. Uygulama öncesi deney ve kontrol gruplarına Ön test başarı ve derse yönelik tutum testi, uygulama sonrası ise son test, kalıcılık ve derse yönelik tutumlarına ilişkin elde edilen verilere ait betimsel istatistik sonuçları SPSS 24.0 istatistik programı kullanılarak analizleri yapılmıştır. Deney ve kontrol grubundan elde edilen puanları karşılaştırmak için bağımsız t-testi kullanılmıştır. Bulgular, p<05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin akademik başarı testi ön-test, son-test, kalıcılık ve tutum puan ortalamalarının Shapiro-Wilks normallik analizi sonuçlarına göre p>0,05'den büyük çıktığı görülmüştür. Bu durumunda verilerin parametrik normal dağılım sergilediği görülmüştür. Bağımlı gruplar parametrik testlerden olan indepentent –Sample t-testi (bağımsız örneklem testi) kullanılmıştır. Kontrol ve deney grupları ön testlere ait akademik başarı ortalamaları ve fen bilimlerine yönelik tutumları arasında anlamlı düzeyde bir farklılık olmadığı görülmüştür. Deney grubundaki öğrencilerin son test puanları karşılaştırıldığında akademik başarıları daha yüksek bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre, TGA stratejisi uygulanan deney grubu için akademik başarı testi son test puanları açısından deney ve kontrol grupları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Deney ve kontrol gruplarına son test uygulamasından beş hafta sonra yapılan kalıcılık testinde deney grubunun akademik başarı puan ortalamaları kontrol grubuna göre daha yüksek çıkmıştır. Buna göre bu fark deney grubu lehine anlamlıdır. Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin tutum puanları karşılaştırıldığında deney grubu öğrencilerini FBTÖ düzeylerinin daha yüksek bulunmuştur. Araştırma sonuçlarında TGA'nın derste kullanımıyla ilgili fen derslerini anlamada olumlu etkiler yarattığını ve fen derslerine karşı tutumunda olumlu olarak arttırdığını gözlemlenmiştir.

Constructivist approach practices are included in science lessons in today's education and training programs. According to the constructivist approach, learning occurs when the individual constructs the knowledge in his mind with his own effort, and therefore teachers have many responsibilities. Learning with a constructivist approach requires the use of various strategies and techniques. TGA is one of the strategies included in this approach. TGA, which is a teaching method that emphasizes student-centered learning, is based on learning by doing and reveals misconceptions by considering students' prior knowledge. Thus, it offers students the opportunity to evaluate their prior knowledge and to structure their prior knowledge by comparing it with new information. An effective science teaching should be based on the active participation of students in the lessons and teaching them with understanding. The TGA activity used in the science course is an effective teaching method based on the constructivist approach, which ensures the active participation of the student in the course. The research was carried out in two classes at the 6th grade level of the state primary school located in the city center of Hakkari MEM in the 2022-23 academic year. DG to study: 24; KG: A total of 24, 48 students participated. Simple random sampling method; Sampling is a sampling method in which each selected person has an equal probability of being selected from the population. In this sense, the sample of the research; The 6th graders studying in Hakkari city center are randomly selected. Intensity Subject Achievement Test, which was used as a data collection tool, was developed by Uyanık (2014), and it was decided to apply as a result of the evaluations of faculty members who are experts in the subject in order to ensure the validity of the test. In order to determine their attitudes towards science, an attitude scale consisting of 20 items was used by Turgut and Baykul. The students in the experimental group defined the density in the "matter and heat" unit of the science lesson, during a total of 8 lesson hours, calculates the densities of various substances as a result of the experiments he designed, compares the densities of insoluble liquids with each other, and compares their gains based on the TGA method. The control group students continued their current education and practices for 8 hours. The descriptive statistical results of the data obtained from the pretest achievement and attitude test towards the lesson before the application, and the posttest, retention and attitudes towards the lesson after the application were analyzed using the SPSS 24.0 statistical program. Independent t-test was used to compare the scores obtained from the experimental and control groups. The findings were evaluated at the p<05 significance level. According to the Shapiro-Wilks normality analysis results, it was observed that the academic achievement test pre-test, post-test, permanence and attitude score averages of the students in the experimental and control groups were greater than p>0.05. In this case, it was observed that the data exhibited a parametric normal distribution. Indepentent –Sample t-test (independent sample test), which is one of the dependent groups parametric tests, was used. It was observed that there was no significant difference between the control and experimental groups' academic achievement averages in the pre-tests and their attitudes towards science. When the post-test scores of the students in the experimental group were compared, their academic achievement was found to be higher. According to the results obtained, the difference between the experimental and control groups in terms of academic achievement test post-test scores for the experimental group in which the NPL strategy was applied was found to be statistically significant. In the permanence test administered to the experimental and control groups five weeks after the post-test application, the academic achievement averages of the experimental group were higher than the control group. Accordingly, this difference is significant in favor of the experimental group. When the attitude scores of the students in the experimental and control groups were compared, it was found that the FBTÖ levels of the students in the experimental group were higher. In my research results, I observed that the use of TGA in the classroom has positive effects on understanding science lessons and positively increases the attitude towards science lessons.
Investigation of the effect of density in the matter and heat unit of the 6th grade science course on student achievement and attitude using prediction observation explanation method
Keywords: Eğitim ve Öğretim