GÜNCELLENEN 2018 FEN BİLİMLERİ ÖĞRETİM PROGRAMINA İLİŞKİNFEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENLERİNİN GÖRÜŞLERİ: MALATYA VEDİYARBAKIR ÖRNEĞİ - Koca, Mehmet; Karabulut, Bulut; Türkoğlu, İsmail (My University, 2021)
Bu çalışmada 2017 yılında yenilenen ve 2018-2019 eğitim öğretim yılında güncellenerek ortaokulların her kademesinde uygulamaya konulan 2018 fen bilimleri dersi öğretim programı hakkında fen bilimleri öğretmenlerinin görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan durum çalışması kullanılmıştır. Araştırma, 2019-2020 eğitim öğretim yılında Malatya ve Diyarbakır illerinde bulanan ortaokullarda görev yapan fen bilimleri öğretmenleri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, amaçlı örnekleme yöntemine göre belirlenen toplam 31 fen bilimleri öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmanın verileri araştırmacılar tarafından geliştirilen dört soruluk yarı yapılandırılmış görüşme formuyla elde edilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, çalışmaya katılan fen bilimleri öğretmenlerinin güncellenen öğretim programının; içerik, kazanım, öğrenme-öğretme süreci ve ölçme değerlendirme boyutlarına ilişkin görüşleri araştırmacılar tarafından olumlu ve olumsuz olarak iki alt temada toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında, güncellenen 2018 fen bilimleri dersi öğretim programına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları