İntravitreal triamsinolon asetonid uygulama sonuçlarımız - Türkçüoğlu, Peykan; Turgut, Burak; Aydemir, Orhan; Arslan, Sermal; Çelikler, Ülkü (My University, 2008)
AMAÇ: İntravitreal triamsinolon asetonid (İVTA) uygulama sonuçlarımızın değerlendirilmesi. YÖNTEM: 02.01.06–02.01.07 tarihleri arasında, 4 mg İVTA enjeksiyonu uygulanan ve 1. 3. ve 6. ay takipleri yapılan diyabete (47 göz), santral retinal ven (SRV) (17) ve retinal ven dalcık (7) oklüzyonuna (RVDO) sekonder makula ödemi (MÖ) ve yaşa bağlı makula dejenerasyonlu (YBMD) (26 göz) toplam 97 gözün (87 hasta), görme, FFA ve göz içi basınç (GİB) bulgularının retrospektif incelenmesi. BULGULAR: Görme keskinlik (LogMAR) ortalamaları: diyabetik MÖ grubun’da İVTA öncesi 0.87±0.58, sonrası 1. ay 0.82±0.55, 3. ay 0.73±0.49, 6. ay 0.72±0.46; SRVO grubunda sırasıyla 1.35±0.35, 1.22±0.45, 1.18±0.47, 1.17±0.49; RVDO grubunda 1.12± 0.49, 0.94±0.54, 0.90±0.57, 0.85±0.61; YBMD grubunda 1.25±0.45, 1.33±0.37, 1.20±0.53, 1.31±0.42 idi. İstatistiksel anlamlı artış, sadece diyabetik MÖ ve SRVO grubunda 3. (*p: 0.003, *p: 0.044) ve 6. (*p: 0.002, *p: 0.046) aylarda tespit edildi. Diğer gruplardaki görme ve tüm gruplardaki GİB değişimleri istatistiksel anlamlı değildi (p>0.05). FFA’de 6. ayda diyabetik MÖ grubunda gözlerin 15’inde (%32) MÖ’de belirgin, 25’inde (%53) minimal, SRVO grubunda gözlerin 10’unda (%59) belirgin, 7’sinde (%41) minimal, RVDO grubunda 7 gözün tümünde (%100) minimal azalma izlendi. YBMD grubundaki hiçbir hastada sızıntı kalmamıştı. SONUÇ: İVTA enjeksiyonu diyabete ve SRV oklüzyonuna sekonder MÖ’de istatiksel anlamlı görme artışını sağlayabilmektedir. İVTA enjeksiyonu 1. aydan itibaren 6 aylık takip süresince istatiksel anlamlı GİB değişimi yapmamaktadır
Keywords: Göz Hastalıkları