KALKOPİRİT CEVHERİNİN KARBOTERMİK DİREKT İNDİRGENMESİNE MEKANİK AKTİVASYON İŞLEMİNİN ETKİSİ - YILMAZ, SELMAN (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışmada kalkopiritin direkt redüksiyonu için hazırlanmış biyokömür-kalkopirit konsantresi karışımının aşırı öğütme işlemine tabi tutulması sonucu fiziksel yapıda meydana gelen değişimler incelenmiştir. Aşırı öğütülmüş numunenin XRD desenlerinde orijinal numunede kalkopiritin baskın pikinin, ileri öğütme süresine bağlı olarak, düştüğü tespit edilmiştir. TGA-DTA analizlerinde numunenin 380?'de başlayıp, 700? sıcaklığa kadar devam eden ekzotermik reaksiyonların gerçekleştiği, 700?'den sonra endotermik reaksiyonların başladığı ve devam ettiği görülmektedir. 60 dakika ileri öğütme işleminden sonra, üretilen peletin farklı sıcaklıklarda 30, 60 ve 120 dakika direkt olarak işlenmesi sonucu elde edilen XRD görüntülerinde orijinal görüntüdeki piklerin tamamının ortadan kalktığı ve yeni piklerin oluştuğu görülmüştür. 800? sıcaklıkta metalik bakır pikinin oluştuğu, 900, 1000 ve 1100? sıcaklıklarda bu pikin varlığını devam ettirdiği görülmüştür. Aşırı öğütülmüş numunede 800? sıcaklıkta %22,58 oranında ağırlık azalışı gözlenirken öğütülmemiş numunede ise en yüksek ağırlık kaybının 1100? sıcaklıkta 120 dakika işlem gören numunede %14,52 olduğu görülmüştür.

In this study, the changes in the physical structure of the biochar-chalcopyrite concentrate mixture prepared for the direct reduction of chalcopyrite were examined as a result of subjecting it to excessive grinding. In the XRD patterns of the over-ground sample, it was determined that the dominant peak of chalcopyrite in the original sample decreased depending on the further grinding time. In TGA-DTA analysis, it is seen that exothermic reactions start at 380? and continue until 700?, and endothermic reactions start and continue after 700?. After 60 minutes of advanced grinding, it was observed in the XRD images obtained as a result of direct processing of the produced pellet at different temperatures for 30, 60 and 120 minutes, that all of the peaks in the original image disappeared and new peaks were formed. It was observed that a metallic copper peak formed at 800?, and this peak continued to exist at 900, 1000 and 1100? temperatures. While a 22.58% weight decrease was observed in the over-ground sample at 800?, it was observed that the highest weight loss in the unground sample was 14.52% in the sample treated for 120 minutes at 1100?.
Effect of mechanical activation process on carbotermic direct reduction of chalcopyrite ore
Keywords: Metalurji Mühendisliği