İNSANLARDA EGZERSİZ SIRASINDA VÜCUT AĞIRLIĞI İLE OKSİJEN ALINIMI ARASINDAKİ İLİŞKİ - AYAN, VEDAT (Fırat Üniveristesi, 2000)
Bu çalışmada şiddeti düzenli olarak arttınlan egzersiz sırasında oksijen alınımı (VO2) ile iş gücü arasındaki (WR) ilişkiyi sedanter deneklerde inceledik. Onsekiz sağlıklı erkek denek (ortalama ± SD, 23.6 ± 4.1 yaş) bisiklet ergometre ile şiddeti düzenli olarak artan (15 W/dk) yüke karşı yapılan egzersiz testine katıldılar. Solunum ve akciğer gaz değişim parametreleri noninvazif olarak türbün volümmetre ve gaz analizörü ile ölçüldü ve solunumdan solunuma hesaplandı. Maksimal VCVnin vücut ağırlığına oranı denekler arasında farklılık göstermektedir: 27.6 ml/dk/kg (minimum) ve 52.5 ml/dk/kg (maksimum). Maksimal VO2 ve WR denekler arasındaki farklılığa rağmen (3.108 ± 0.542 1/dk ve 246 ± 39 W/dk) V02 ile WR arasındaki lineer artışda farklılık bulunmadı. Bunun yanısıra AVO2/AWR oranı 10.3 ± 1.2 ml/dk/W bulundu. Sonuç olarak, bu çalışmada elde edilen bulgular VOa'nın egzersiz kaslarına oksijen taşinmasından ziyade hücreler tarafından kullanılmasıyla daha yakından ilişkili olduğunu göstermektedir. 60

In the present study, we wished to examine the relationships between O2 uptake (VO2) and work rate (WR) during ramp incremental exercise tests in normal subjects. Eighteen healthy male subjects (Mean ± SD, 23.6 ± 4.1 yr.) performed a ramp incremental exercise tests (15 W/min) to the limit of tolerance using an elctromagnetically-braked cycle ergometer. Ventilatory and pulmonary gas exchange were measured by a turbine volume transducer and a mass spectrometry. VO2 measured non-invasively and estimated breath-by-breath. The maximal VO2 in relation to the body weight was varied among subjects 27.6 ml/min/kg (minimum) and 52.5 ml/min/kg (maximum). Despite the fact that maximal VO2 and WR were differed among subjects (3.108 ± 0.542 1/min and 246 ± 39 W/min), respectively, there was no systematic change in the linear increase of VO: with WR. Furthermore, the ratio of AV02/AWR was 10.3 ± 1.2 ml/min/W. Consequently, these results may suggest that VO2 is more related to the mitochondrial respiration rather than O2 supply to exercising muscles. 61
The Relationship between body weight and oxygen uptake during exercise in humans
Keywords: Spor; Sports