ÜNİVERSİTE ÇALIŞANLARININ FİNANSAL DAVRANIŞ ANALİZİ: MUNZUR ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ - HARK, REMZİ (Fırat Üniveristesi, 2018)
Günümüz koşullarında gelişen finansal piyasalar ve teknolojik ilerlemeler sayesinde derinleşen finansal sistem, hayatın her alanını etki sahasına almaktadır. Bu gelişmeler, finansal araçların, finansal ürün ve hizmetlerin giderek artmasına ve karmaşıklaşmasına neden olmaktadır. Değişen koşullar bireylerin doğru finansal kararlar vermesini zorlaştırmaktadır. Bu çerçevede bireylerin finansal okuryazar olmaları önem kazanmaktadır. Bireylerin finansal risk ve fırsatları etkin şekilde değerlendirebilmeleri için finansal farkındalık ve becerilerinin artması gerekmektedir. Bu da ancak finansal eğitimler ile geliştirilebilecek finansal okuryazarlık ile mümkün olacaktır. Bu çalışma, Munzur Üniversitesi personelinin finansal okuryazarlık düzeylerinin ortaya konması amacıyla yapılmıştır. 235 kişiden oluşan örnekleme uygulanan anket sonuçlarına göre, akademik personel, idari personelden daha yüksek finansal okuryazarlık düzeyine sahiptir. Eğitim seviyesi, cinsiyet, kredi kartı ve internet bankacılığı kullanımı, bireysel emeklilik sistemi katılımı gibi değişkenlerin çalışanların finansal okuryazarlık seviyesi üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Lisans ya da lisansüstü eğitim almış olmak, erkek olmak, kredi kartı ve internet bankacılığını kullanmak, bireysel emeklilik sistemine katılımın olması finansal okuryazarlık düzeyini arttırmaktadır. Ayrıca yapılan incelemelerde, gelir ile üniversite çalışanlarının finansal okuryazarlıkları arasında bir ilişki bulunamamıştır. Genel olarak, Munzur Üniversitesi personelinin finansal okuryazar olduğu ancak finansal eğitime ihtiyaç duyulduğu sonucuna varılmıştır.

The financial system that is deepened by the financial markets and technological advances which are developing in today's conditions, takes every field of life into the domain of influence. These developments allow the financial instruments, products and services to grow and therefore become more complicated. The changing circumstances make it difficult for individuals to make the right financial decisions. In this framework, it becomes important that individuals are financially literate. Financial awareness and skills need to increase in order for individuals to be able to effectively assess financial risks and opportunities. This is only possible with financial literacy that can be developed through financial training. This study was conducted in order to reveal the financial literacy levels of the academic and administrative personnel of Munzur University. According to the results of the questionnaire which is composed of 235 people, academic personnel has higher financial literacy level than administrative personnel. Variables such as education level, gender, credit card and internet banking usage, and private pension system participation were found to have an effect on the financial literacy level of personnel. Being educated at undergraduate or graduate level, being a male, using credit card and internet banking and participating in the private pension system increases the financial literacy level. Moreover, there was no correlation between income and financial literacy of university personnel. In general, Munzur University personnel is financially literate and yet financial training is still needed.
Financial behavior analysis of university personnel: Munzur University example
Keywords: İşletme