DOĞRUSAL OLMAYAN YÜKLERİ BESLEMEK İÇİN BİRİM GÜÇ FAKTÖRLÜ AKTİF DOĞRULTUCU DEVRELERİNİN MODELLENMESİ - ÇATALBAŞ, DİDEM (Fırat Üniveristesi, 2008)
Dc-ac dönüşümü sağlayan devrelerde (eviriciler) giriş katında kullanılan diyot-kondansatör yapıları nedeniyle şebekeden çekilen akım sinusoidal şekilde olmamaktadır. Bu çalışmada; eviricinin giriş katında şebekeden çekilen akım ve gerilimi aynı şekle getirebilmek için güç faktörü düzeltme (GFD) devresi tasarlanmıştır. Tasarlanan GFD devresinde gerilim denetleyici ilk olarak PI ve daha sonra PI benzeri bulanık mantık ile gerçekleştirilmiştir. Akım denetleyici olarak ise histeresiz bant akım denetleme yöntemi kullanılmıştır. Farklı anahtarlama frekansı ve farklı gerilim değerleri için GFD devresinin başarımı benzetim yoluyla test edilmiştir. GFD devresinden sağlanan gerilim evirici devresinin giriş katına uygulanmıştır. Eviriciden elde edilen gerilim ile de üç-fazlı bir asenkron motor beslenmiştir. Tüm benzetim çalışmaları Matlab/Simulink ortamında gerçekleştirilmiştir.

In the circuits (inverters) which provides dc-ac transformation, because of the diode-capacitor structure used in the input stage, the current which drawned from the grid can not be sinusoidal. In this study; it is designed GFD circuit at the input of inverter in order to bring the same shape the current and voltage drawed from source. In the design GFD circuit, controller of voltage is performed first PI and then via PI like fuzzy logic. For current controller it is used the hysteresis band control method. For the different switching frequency and the different voltage values, the design of GFD circuit succes is tested via simulation. The tension which provided from GFD circuit is applied to the input stage of inverter. It is also feed a three-phase asynchron motor by tension which is obtained from inverter. The whole simulation works have been designed in the Matlab/Simulink environment.
The modelling of active rectifier circuits which have unit factor for the feeding of nonlinear loads
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği