WİLL KYMLİCKA'NIN ÇOKKÜLTÜRLÜLÜK YAKLAŞIMININ LİBERAL İDEOLOJİ ÇERÇEVESİNDE İNCELENMESİ - ZIYAB, RAJAB MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2026)
Well Kymlica'nın siyaset felsefesini incelemeyi amaçlayan bu çalışma çokkültürlülük kavramını tanımlamaktadır. Çokkültürlülük tüm siyaset felsefesi içinde önemli bir yer tutmaktadır ve tartışmalı bir kavramdır. Bu kavramın kendine has özellikleri vardır ve biz de çokkültürlülüğün özelliklerini göstermeyi planlıyoruz. Kymlica, liberalizm ve çokkültürlülük arasındaki tanımı göstermek için bir inceleme yapmıştır ve ona göre hem çokkültürlülük hem de liberalizm arasında bir ilişki vardır. Bundan sonra, ana konu olan çokkültürlülüğü açıklayacağız. Bu açıklamada Kymlica, çok kültürlülüğün toplum üzerindeki etkisini ve rolünü incelemektedir. Azınlık, dil, na-tionalite ve liberal çokkültürlülük terimleri üzerinde ısrarla durmuştur. Azınlık terimi çokkültürlülükte önemli bir alandır çünkü çokkültürlülük kavramıyla doğrudan ilişkilidir. Ayrıca dilin toplumdaki rolünü, birbirimizi anlamanın bir yolu olduğunu göstermektedir. Kymlica bu terimi siyasi düşünce olarak kullanmış ve çokkültürlülüğün hem toplumda hem de siyasette meydan okuması üzerinde ısrarla durmuştur. Bunun da ötesinde, çokkültürlülüğün demokrasi ve liberal ilkelerle çatıştığında ısrar etmiştir.

This study which aims to examine Well Kymlica's political philosophy defines the concept of multiculturalism. Multiculturalism takes an important role in the whole political philosophy and it is a controversial concept. This concept has its characteristics and we are planning to show multiculturalism's characteristics. Kymlica did examine to show the definition between liberalism and multicultur-alism, and according to him, there is a relation between both multiculturalism and liberalism. After that, we are going to explain the main topic which is multi-culturalism. In this explanation, Kymlica examines the effect and role of multi-culturalism on community. He insisted on the terms of minority, language, na-tionality, and liberal multiculturalism. The term minority is an important space in multiculturalism because it directly relates to the concept of multiculturalism. He also shows the role of language in the community, that it is a way to under-stand each other. Kymlica used this term as political thought, and he insisted on the challenge of multiculturalism from both in society and politics. More than that he insisted that multiculturalism conflicts with democracy and liberal prin-ciples.
An analysis of Will Kymlicka's approach to multiculturalism within the framework of
Keywords: Kamu Yönetimi