Tabakalı Kompozitlerin Gerilme Analizi Üzerinde Doğrusal Olmayan Malzeme Davranışının Etkisi - Kaman, Mete Onur (My University, 2018)
Kompozit malzemeler genellikle çekme yükü altında doğrusal davranış gösterirler. Ancak ince kesitli dokuma fiber kompozitler kısmen de olsa doğrusal olmayan davranış gösterebilmektedir. Bu çalışmada, üniform çekme yükü altında tabakalı ince dokuma cam/epoksi kompozit levhaların çekme testi sonucu gerilme-şekil değiştirme davranışı deneysel olarak elde edilmiştir. Elde edilen doğrusal olmayan kuvvet-yer değiştirme grafikleri sayısal çözümler ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca, fiber takviye açısının kuvvet-yer değiştirme grafiğine etkisi, doğrusal olmayan malzeme davranışı kullanılarak sayısal olarak incelenmiştir. Fiber takviye açısının 0o’den farklı olduğu durumlar için her bir açıdaki malzeme, programa yeni bir malzemeymiş gibi girilmiş, düzlem mühendislik sabitleri hesaplanmış ve deneysel gerilme-şekil değiştirme davranışı ayrıca tanımlanmıştır.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test