DİYARBAKIR KARACADAĞ BÖLGESİ BAZALTININ YAPISAL ÖZELLİKLERİNİN SAPTANMASI VE DİYARBAKIR GELENEKSEL-ÇAĞDAŞ MİMARİSİNDE KULLANIM ALANLARININ BELİRLENMESİ - IŞIK, NURSEN (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi DİYARBAKIR KARACADAĞ BÖLGESÎ BAZALTININ YAPISAL ÖZELLİKLERİNİN SAPTANMASI VE DİYARBAKIR GELENEKSEL-ÇAĞDAŞ MİMARİSİNDE KULLANIM ALANLARININ BELİRLENMESİ Nursen IŞIK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı 2003, sayfa : 94 Bu çalışmada, Diyarbakır Karacadağ Bölgesi Bazaltının, yayıldığı alanlara göre göstermiş olduğu özellikler belirlenmeye çalışılmıştır. Bazaltın yapısal özellikleri ile ilgili çalışmalar bulunmasına rağmen, mühendislik özellikleri ile mimari kullanım ilişkisine yönelik yeterli çalışmalara literatürde rastlanılmamıştır. Diyarbakır Karacadağ Bazaltının yayılmış olduğu üç bölgeden alman numunelerle, o bölgelere ait bazaltların fiziksel ve mekanik özellikleri laboratuar deneyleri ile belirlenmiştir. Laboratuar ortamında, her bir deney için 10 adet numune üzerinde deney yapılmış olup, bu deneyler sonucunda bazaltın alındığı bölgelere ait tek eksenli basınç dayanımları, tabii don tesirlerine karşı basınç dayanımı, donma-çözülme etkisi, indirekt çekme dayanımı, nokta yükü dayanım indeks değeri, kaya sertliği, yoğunluk tespiti, darbeli aşıma kaybı gibi mekanik ve fiziksel özellikleri saptanmıştır. Sonuç olarak; laboratuar ortamında elde edilen veriler ışığında, bazaltın Diyarbakır'ın geleneksel ve çağdaş mimarisinde kullanım alanlarının yanında, yeni alanlarda kullanılabilmesi için öneriler sunularak, günümüzde de bazaltın kullanım sürekliliğine dikkat çekilmiştir. Anahtar Kelimeler Dayanım, Geleneksel Mimari, Diyarbakır Karacadağ Bazaltı. XIV
An Investigation on structurals properties of Diyarbakır province Karacadağ region basalts and determination of its usage traditional-modern architectural purposes
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Mimarlık; Architecture