ON DETERMINATION OF SOIL RADON-222 GAS, METEOROLOGICAL PARAMETERS, ATMOSPHERIC TOTAL ELECTRON CONTENT AND POSSIBLE RELATIONSHIPS BETWEEN EARTHQUAKES: A MONTE CARLO FORECASTING SIMULATION APPLICATION - ARAB, MUSTAFA KHAIRI (Fırat Üniveristesi, 2020)
Literatürde, depremlerin Toplam Elektron İçeriği (TEC) ile Radon-222 gaz konsantrasyonları ile ilişkisinin belirlenmesi üzerine hiç bir araştırma mevcut değildir. Bu çalışmanın yapılmasının temel nedenlerinden birisi, bu alanda bahsedilen eksiği kapatmak için önemli bir adım atmaktır. Bu alanda yere yakın atmosferdeki TEC'in değişimi ve depremlerin ilişkisi üzerine çalışmalar ve yine Rn-222 ve depremlerin birlikte değişimi üzerine araştırmalar vardır. Fakat bu değişimlerin, üçünün birlikte olduğu bir araştırma henüz yapılmamıştır. Bu çalışmada, araştırma alanı olarak Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan ve sismik olarak oldukça aktif bir bölge olan Erzincan-Ekşisu seçildi. Elde edilen verilerin istatistiksel dağılımları belirlendi ve ARIMA ve Monte Carlo Simülasyon teknikleri kullanılarak modellendi ve ileriye dönük veri tahminleri için öngörüler yapıldı.

In the literature, no research is available on determining the relationship between earthquakes and Total Electron Content (TEC) and Radon-222 gas concentrations. One of the main reasons for this study is to take an important step to close the gap mentioned in this field. In this area, there are studies on the change of TEC in the atmosphere close to the ground and the relationship between earthquakes and researches on Rn-222 and earthquake co-exchange. However, no research has yet been conducted where three of these changes are together. In this study, Erzincan-Ekşisu, a seismically highly active region on the North Anatolian Fault Line, was chosen as the research area. The statistical distributions of the data obtained were determined and modelled using ARIMA and Monte Carlo Simulation techniques and predictions were made for future data estimates.
Toprak Radon-222 gazı, meteorolojik parametreler, atmosferik toplam elektron içeriği ve depremler arasındaki olası ilişkilerin belirlenmesi üzerine: Bir Monte Carlo tahmin simülasyon uygulaması
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği