Evcil Hayvanların Kronik Yaralarında Debridement Yöntemleri - Durmuş, Ali Said; Başa, Alper (My University, 2018)
Hayvanlarda iyileşmesi uzun zaman alan kronik yaraların tedavileri önemli bir sorun olmaya devametmektedir. Kronik yaralar genel olarak diyabetik yaralar, dekubital yaralar, yanık yaraları venöziskemikülserler ve arteriyel yetmezlik yaraları olarak sınıflandırılmaktadır. Kronik yaralarda anatedavi cerrahi müdahaledir. Debridement bu amaçla uygulanan yöntemlerden birisidir.Debridement; cerrahi, mekanik, otolitik, enzimatik ve biyolojik debridement olarakbölümlendirilmektedir. Yara bölgesindeki nekrotik dokuların ve metabolik artıkların bölgedeki canlıdokular gözleninceye kadar bölgeden uzaklaştırılması işlemi olarak tanımlanan debridement ileyara iyileşmesinin hızlandırılması amaçlanmaktadır. Bu derlemede evcil hayvanlarda oluşabilecekkronik yaralar ve tedavileri ile ilgili son gelişmeler hakkında bilgiler verildi. Cerrahi, mekanik, otolitik,enzimatik ve biyolojik debridement yöntemleri ile bu yöntemlerin avantaj ve dezavantajları hakkındabilgi verilerek bu konuda yapılan çalışmaların sonuçları değerlendirildi.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Veterinerlik