ÖĞRETMENLERİN EYLEM KİMLİKLEME BİÇİMLERİ İLE TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ - Turhan, Muhammed; Karabatak, Songül; Şengür, Dönüş (My University, 2018)
Bu çalışmanın amacı, öğretmenlerin eylem kimlikleme biçimleri iletükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bu amaçlaçalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma kapsamındaoransız eleman örnekleme kullanılmış ve Elazığ ilinde görev yapan 127öğretmenin görüşüne başvurulmuştur. Verilerin toplanmasındaaraştırmacılar tarafından geliştirilen Eylem Kimliği Belirleme Formu ileMaslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılmıştır. Bu çalışmada veri toplamasürecinde kullanmak amacı ile hazırlanan Eylem Kimliği BelirlemeFormu, 2'şer seçenekli 11 maddeden oluşmaktadır. Çalışmada her bireylemin frekans ve yüzde düzeyleri hesaplanmış ve t-testi ile korelasyonanalizi yapılmıştır. Çalışma sonunda öğretmenlerin görevlerini üstdüzeyde kimlikledikleri görülmüştür. Ayrıca öğretmenlerin en çok“derslik ve laboratuvarlardaki araç-gereçleri derslerde kullanma”eylemini üst düzey kimlikledikleri, “sosyal etkinliklerde verilen görevler”eylemini ise en alt düzeyde kimlikledikleri ortaya çıkmıştır.Öğretmenlerin eylem kimlikleme düzeyleri ile tükenmişlik düzeyleriarasında negatif yönde, orta düzeyde ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur.Madde bazında değerlendirildiğinde ise, 11 maddelik eylem kimliğiformunun yedi maddesiyle öğretmenlerin tükenmişlik düzeyleri arasındaanlamlı ve zıt yönde bir ilişki olduğu görülmüştür. Dolayısıyla,öğretmenlerin eylemlere ilişkin üst düzey kimlikleme eğilimleri arttıkçatükenmişlik düzeylerinin düştüğü belirlenmiştir. Çalışma sonundabulgulardan yola çıkılarak eğitim politikalarını üretenlere veuygulayıcılara öneriler geliştirilmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Sosyoloji