Asetil Benzofuran Metakrilat Kopolimerlerinin Termal Özelliklerinin ve Reaktivite Oranlarının İncelenmesi - İlter, Zülfiye; Ergen, Zehra; Yılmaz, Serpil (My University, 2018)
2-asetil benzofuril metilmetakrilat (ABM) ve akrilonitril (AN), başlatıcı olarak benzoil peroksit kullanılarak 60°C'de 1,4-dioksan çözücüsünde serbest radikal polimerizasyonu ile hazırlanmıştır. Kopolimer karakterizasyonu için 1H-NMR spektrofotometresi kullanılmıştır. Kopolimerdeki monomer kompozisyonları elementel analiz ile belirlenmiş ve reaktivite oranları (r1 ve r2) Finemann-Ross (FR) ve Kelen-Tüds (KT) olmak üzere çeşitli doğrusal yöntemler kullanılarak hesaplanmıştır. ABM (1) ve AN (2)’nin reaktivite oranları sırasıyla 6,67 ve 0,17 olarak tespit edilmiştir. Molekül ağırlığı jel permasyon kromatografisi (GPC) ile belirlenmiş, heterojendik indeksi (Mw/Mn) 1,13 olarak bulunmuştur. Polimerlerin camsı geçiş sıcaklığı Shimadzu DSC-50 ile incelenmiş olup, camsı geçiş sıcaklıklarının (Tg), kopolimerdeki polar monomer (ABM) konsantrasyonu arttıkça arttığı gözlenmiştir. Polimerlerin termal analizi, Shimadzu TG-50 ile incelenmiş ve kopolimerlerin yüksek sıcaklığa dayanıklı olmadığı görülmüştür.
Keywords: Termodinamik; Kimya; Uygulamalı; Kimya; Organik; Kimya; Tıbbi; Fizikokimya