Kripto Para Merkezli Kara Para Aklama Senaryolarının Adli Bilişim Açısından İncelenmesi - Küçük, Düzgün; Çakar, Emre; Yakut, Ömer Faruk; Ertam, Fatih (Marmara University, 2023)
Dijitalleşen dünyanın getirdiği en büyük yeniliklerden biri şüphesiz merkeziyetçi olamayan, anonim ve karmaşık yapısı ile blok zincir teknolojisine bağlı kripto paranın icadıdır. Nispeten yeni olan bu teknoloji dünya üzerinde değiştirdiği ekonomik dengelerin yanı sıra ödeme sistemlerinde yaptığı devrim niteliğindeki değişiklik ve piyasadaki büyük fiyat hareketleri ile birlikte birçok insanın ilgisini çekmiştir. Bu ilginin yanı sıra diğer taraftan suç ve suç örgütlerinin de dikkatini kısa sürede çekerek zamanla suçtan elde edilen gelirlerin aklanması gibi yasa dışı oluşumların kullandığı bir araca dönüşmüştür. Bu yapı başlangıçta ulus devletleri düzeyinde bazı devletlerin tepkisine maruz kalmış olsa da diğer taraftan birçok devletin de desteğini arkasına almayı başarmıştır. Ancak blokzincir merkezli kara para aklama yöntemlerinin yaygınlaşması, devletlerin tamamı için yadsınamaz bir problem olmasına rağmen, bu durumun önüne geçmek için uluslararası işbirlikleri ve organizasyonlar tarafından kayda değer bir iş birliği sağlanamamıştır. Diğer taraftan kolluk kuvvetleri ve adli bilişim analistleri için bu durumu aydınlatmak ve bu yapılar ile mücadele etmek ulusal çıkarları korumak adına büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada; yapısı gereği iz sürmenin çok zor olduğu kripto para merkezli kara para aklama yöntemlerine geniş bir bakış açısı getirilerek, örnek senaryolar üzerinden kara para aklamayı tespit edecek bir yaklaşım sunulmaya çalışılmıştır. Ayrıca önerilen yaklaşımın uygulamadaki zorlukları açık bir şekilde ele alınarak daha sonra yapılacak çalışmalara ışık tutması ve ilham vermesi beklenmektedir.

One of the biggest innovations brought by the digitalized world is undoubtedly the invention of crypto money, which is decentralized, anonymous and complex, and connected to blockchain technology. This relatively new technology has attracted the attention of many people with its revolutionary changes in payment systems and great price movements in the market, as well as the economic balances it has changed around the world. In addition to this interest, it also attracted the attention of crime and crime organizations in a short time, and over time it turned into a tool used by illegal organizations such as laundering the proceeds of crime. Although this structure was initially exposed to the reaction of some states at the level of nation states, on the other hand, it managed to get the support of many states. However, although the spread of blockchain-based money laundering methods is an undeniable problem for all states, a significant cooperation has not been achieved by international collaborations and organizations to prevent this situation. On the other hand, it is of great importance for law enforcement and forensic analysts to clarify this situation and to fight against these structures in order to protect national interests. In this study; In this study, an approach that will detect money laundering is tried to be presented through sample scenarios by bringing a broad perspective to crypto money-based money laundering methods, which are very difficult to trace due to their nature. In addition, it is expected that the difficulties in implementation of the proposed approach will be clearly addressed and will shed light and inspire further study.
Investigation of Cryptocurrency-Centered Money Laundering Scenarios in terms of Digital Forensics
Keywords: Engineering; Mühendislik