LAPAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİ CERRAHİSİNDE EREKTÖR SPİNA PLAN BLOĞU İLE MODİFİYE TORAKOABDOMİNAL PLAN BLOĞUNUN POSTOPERATİF ANALJEZİ ÜZERİNE ETKİSİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - SEL, DUYGU TUNCER (Fırat Üniveristesi, 2025)
Laparoskopik kolesistektomi operasyonlarında postoperatif ağrının etkin kontrolü hâlâ önemini koruyan bir klinik sorundur. Bu çalışmanın amacı, multimodal analjezi yaklaşımları kapsamında uygulanan M-TAPA ve ESP bloklarının etkinliğini karşılaştırmaktır. Bu çalışmada, her iki rejyonal blok tekniğinin postoperatif NRS skorlarına, opioid tüketimine, ilk ek analjezik gereksinimi süresine ve hastanede kalış süresine etkisi değerlendirilmiştir. Çalışmamız retrospektif klinik bir çalışma olup, elektif şartlarda laparoskopik kolesistektomi uygulanan, ASA skoru I-III arasında olan 18–65 yaş aralığındaki 60 hastayı kapsamaktadır. Hastalar, M-TAPA (n=30) ve ESP (n=30) blok uygulanan iki gruba ayrılmıştır. Tüm hastalara operasyon bitimine yakın intravenöz 50 mg deksketoprofen ve 4 mg ondansetron uygulanmıştır. Postoperatif NRS skorları, ilk ek analjezik zamanı, 24 saatlik opioid tüketimi, hastanede kalış süresi, ilk mobilizasyon ve gaz-gaita çıkış saatleri ile postoperatif bulantı kusma (POBK) verileri dosyalardan elde edilmiştir. Her iki grubun postoperatif tüm zamanlardaki NRS skorları benzer bulunmuş olup, istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmadı. M-TAPA grubunda 4. ve 6. saat NRS skorları daha düşük, ilk ek analjezik zamanı daha geç olsa da farklar istatistiksel olarak anlamlı değildi. Ayrıca supin pozisyonda uygulanabilen M-TAPA bloğunun, pratik olması ve uygulama süresi açısından ESP bloğuna üstün olduğu görülmüştür. M-TAPA bloğu, uygulama süresi ve komplikasyonlar açısından ESP bloğuna kıyasla daha pratik ve güvenli görünmekle birlikte, her iki blok yöntemi de benzer analjezik etkinlik göstermiştir. Sonuç olarak, laparoskopik kolesistektomi cerrahisinde postoperatif ağrı yönetiminde ESP ve M-TAPA bloklarının birbirlerine üstünlüğü olmadığını, her iki yöntemin ağrı kontrolünde etkili, güvenilir ve opioid tüketimini azaltmada katkı sağlayabilecek rejyonel teknikler olduğunu düşünmekteyiz. Anahtar kelimeler: ESP, M-TAPA, laparoskopik kolesistektomi, postoperatif ağrı

Effective control of postoperative pain in laparoscopic cholecystectomy remains a clinically significant issue. This study aims to compare the efficacy of the M-TAPA and ESP blocks, both of which are employed within the framework of multimodal analgesia strategies. The effects of these two regional block techniques were evaluated in this terms of postoperative NRS scores, opioid consumption, time to first rescue analgesia, and length of hospital stay. This is a retrospective clinical study including 60 patients aged 18–65 years with ASA scores between I and III who underwent elective laparoscopic cholecystectomy. The patients were divided into two groups: those who received the M-TAPA block (n=30) and those who received the ESP block (n=30). All patients were administered 50 mg of intravenous dexketoprofen and 4 mg of ondansetron approximately 30 minutes before the end of the operation. Data regarding postoperative NRS scores, time to first rescue analgesia, 24-hour opioid consumption, duration of hospitalization, time to first mobilization and bowel movement, and postoperative nausea and vomiting (PONV) were obtained from patient records. Postoperative NRS scores at all time points were found to be similar between the two groups, with no statistically significant differences. Although the M-TAPA group showed lower NRS scores at the 4th and 6th hours and a longer time to first rescue analgesia, these differences were not statistically significant. Moreover, M-TAPA, which can be performed in the supine position, was found to be superior to the ESP block in terms of ease of application and shorter procedure time. While M-TAPA appeared more practical and safer with respect to duration and potential complications, both block techniques demonstrated comparable analgesic efficacy. In conclusion, M-TAPA and ESP blocks are effective, reliable regional techniques that may contribute to reduced opioid consumption in postoperative pain management following laparoscopic cholecystectomy. Keywords: ESP, M-TAPA, laparoscopic cholecystectomy, postoperative pain
Comparison of the effects of erector spinae plane block and modified thoracoabdominal plane block on postoperative analgesia in laparoscopic cholecystectomy surgery
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon