Toklularda programlı yem tüketiminin performans, ekonomik değerlilik ve ruminal fermantasyon üzerine etkisi - Şahin, Kazım; Güler, Talat; Şahin, Nurhan; Çerçi, I. Halil (Van Yuzuncu Yıl University, 2000)
Bu çalışma, tokluların besin madde ihtiyaçlarım karşılayacak şekilde düzenlenen programlı yem tüketimi ile ad libitum yem tüketiminin canlı ağırlık artışı, yemden yararlanma, kâr marj ini ve ruminal fermantasyon üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada, yaklaşık 6 aylık ortalama 31 kg 22 toklu tesadüfü deneme düzeninde kullanılmıştır. Toklular ad libitum Kontrol Grubu ve besin madde ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde sınırlı Deneme Grubu yemleme programlarına göre beslenmişlerdir. Araştırma sonunda, yemlemeden önce ve yemlemeden sonra 2 ile 4. saatlerde üç gün boyunca rumen sıvısı örnekleri alınmıştır. Deneme grubunda yemden yararlanmada iyileşme gözlenirken, canlı ağırlık artışında gruplar arasında bir farklılık tespit edilmemiştir. Besin madde ihtiyacını karşılayacak düzeydeki programlı yem tüketimi 1 kg canlı ağırlık artışının maliyetini azaltmıştır. Rumen sıvısı pH değeri ve amonyak konsantrasyonu gruplarda benzerlik göstermiştir. Yemleme metotları ile asetik, propiyonik ve bütirik asit konsantrasyonları etkilenmemiştir. Sonuç olarak tokluların besin madde ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenen programlı yem tüketimi 1 kg canlı ağırlık artışının maliyetini azaltmıştır

This experiment was conducted to determine the effects of ad libitum and programmed feed intake according to meeting the nutrient requirement of lambs on average daily gain, feed efficiency, profıt margins, and ruminal fermentation of growing lambs. Twenty two lambs approximately 6 mo old averaging 31 kg were used in a randomized design. Lambs were offered ad libitum access to feed Control Group and were limit-fed according to meeting nutrient requirement Treatment Group . At the termination of the study, ruminal fluid was collected 0, 2, and 4 h after feeding foı* 3 d. Feed efficiency improved in the treatment group. However, average daily gain was not different betvveen groups. Programmed feed intake at levels being able to meet the nutrient requirement decreased the cost of 1 kg live weight gain. Ruminal pH and ammonia concentrations were similar for both groups. Concentrations of acetate, propionate, and butyrate were not affected by feeding methods. The results of this investigation indicate that programmed feed intake according to meeting the nutrient requirement of lambs was reduced cost of 1 kg live weight gain
Effect of programmed feed intake on performance, economic value, and ruminal fermentation of growing lambs