Sklerodermalı Hastalarda Kan ve Tükürükte Sklerostin Düzeyleri - Önalan, Erhan; Oral, Kübra; Oral, Kübra; Aydin, Suleyman; Karataş, Ahmet; Dönder, Emir (My University, 2019)
Karşılaştırılması ve araştırılmasıdır. Literatürden skleroderma ile sklerostin arasında ilişki olduğunu gösteren yeterli çalışma yapılmadığı anlaşılmaktadır.Sklerostinin skleroderma patogenezinde rol oynayabileceği düşünülmüştür.Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 35 sklerodermalı hasta ile 35 sağlıklı gönüllü alınmıştır. Hasta ve sağlıklı kontrol gruplarında kan ve tükürük sklerostinseviyeleri analiz edildi.Bulgular: Kontrol grubuyla kıyaslandığında, skleroderma grubunda kan ve tükürük sklerostin düzeyleri anlamlı derecede yüksek olarak ölçüldü (p<0.05).Sonuç: Kronik otoimmün bir hastalık olan sklerodermada sklerostin düzeyleri artmaktadır. Sklerostin Wnt yolağı inhibitörüdür. Bu bulgular sklerostininveya Wnt yolağının skleroderma patogenezinde rolünü işaret ediyor olabilir. Ancak bu hipotezi doğrulamak için daha fazla katılımcının olduğuçalışmalara ihtiyaç vardır.
Keywords: Dermatoloji; Genel ve Dahili Tıp; Kimya; Tıbbi