DİJİTAL OYUN BAĞIMLILIĞININ NARSİSİZM KÜLTÜRÜNE ETKİLERİ - Arğın, Emrah (My University, 2019)
Günümüzde yaşanan teknolojik gelişmeler kitle iletişimaraçlarının işleyişinde ve yapısında önemli değişikler meydanagetirmiştir. Dijital oyunlar da bu süreçte gelişmiş ve özellikle gençlerinen önemli eğlence aracı konumuna gelmiştir. Zaman içerisinde gelişenve değişen dünyada teknolojinin etkisiyle bireyselleşme artmış vetoplum içinde yalnız kalan birey narsisizm belirtiler göstermeyebaşlamıştır. Bu noktada narsisizm eğilimi olan insanlar; kendilerinintanıtımları hususunda tam kontrol sahibi oldukları için, sığ ilişkilerdenoluşan çevrimiçi toplulukları tercih etmeye başlamıştır. Dijital oyunlarda bireylerin narsisizm kişilik özelliklerini yansıtabilecekleri ortamlarısunmaktadır.Bu ortamlar, teknolojideki gelişmelerle hızlı bir şekilde yayılmışve geniş kitleleri etkisi altına almıştır. Özellikle internetin kolayulaşılabilir olması bireyleri dijital oyunlara yönelmesinde etkiliolmaktadır. Türkiye’de ve dünyada dijital oyun oynayanların sayısı vebu tür oyunlarda geçirilen süre her gecen gün artmaktatır. Hatta dijitaloyun oynama birçok kullanıcı için bağımlılık halini almıştır.Dünya Sağlık Örgütü, 2018 yılında güncellediği HastalıklarınUluslararası Sınıflaması (The International Classification of Diseases)kılavuzuna göre dijital oyun bağımlılığına da \"akıl hastalığı\" başlığıaltında yer vermiştir. Dijital oyun bağımlılığı konusunda artanfarkındalık nedeniyle yapılan araştırmalar da bu yöne eğrilmiştir.Bu araştırmada narsisizm kişilik bozukluğu belirtileri gösterenbireyler ile dijital oyun bağımlılığı arasındaki ilişki incelenmiştir.Araştırma için veriler 401 katılımcıdan yüz yüze görüşme yoluyla eldeedilmiştir. Araştırma sonucuna göre; katılımcıların narsisizm düzeyleriarttıkça, dijital oyun bağımlılığında da bir artış yaşanmaktadır.
Keywords: Psikoloji