Oksitosinle uyarılan in vitro sığır myometriumu üzerine eritromisinin farklı dozlarının etkileri - Servi, Kadir; Kara, Haki (My University, 2001)
Bu çalışma in vitro sığır myometriumu üzerine eritromisinin farklı dozlarının etkilerini araştırmak amacıyla yapıldı. Myometrial örnekler oksitosinle uyarıldıktan sonra eritromisinin 0.6, 1.2, 1.8 ve 2.4 mM yoğunlukları uygulanarak 10 dakikalık sürede uterus kontraksiyonlarının frekans sayısı ve pik amplütüdü incelendi. Oksitosin uygulamasıyla frekans sayısı 10.88+3.25 olarak belirlenirken 0.6, 1.2, 1.8 ve 2.4 mM eritromisin uygulamaları ile bu değerlerin sırası ile 14.0+2.70 (P<0.001), 22.22± 3.40 (P,<0.001), 17.55+2.29 (P<0.001) ve 3.66±1.8 (P<0.001) olarak belirlendi. Pik amplitüt değerleri ise oksitosin uygulaması ile 3.54± 0.54 iken, eritromisin uygulamasıyla doza bağımlı olarak azaldığı ve 2.4 mM dozunda bu değerin 0.70±0.41 grama düştüğü (P<0.001) belirlendi. Eritromisinin düşük dozlarının myometrium kasılmalarının frekansını artırırken amplitütünü düşürdüğü, yüksek yoğunluklarda ise hem frekansı, hem de amplitütü azalttığı tespit edildi.
Keywords: Miyometrium; kasılma; sığır; oksitosin; dölyatağı; dozaj etkileri; eritromisin