ELAZIĞ İLİNİN TOPRAK VE SU KAYNAKLARININ OPTİMUM KULLANIMI - TEMİZER, UĞUR (Fırat Üniveristesi, 1998)
Yüksek Lisans Tezi ELAZIĞ İLİ TOPRAK VE SU KAYNAKLARININ OPTİMUM KULLANIMI Ugur TEMIZER Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 1998, Sayfa 98 Gerek ülkemizde ve gerekse dünyada nüfusun hızlı bir şekilde artmasından dolayı yiyecek ihtiyacı artmaktadır. Bu sebeple toprak ve su kaynaklarını en uygun bir şekilde kullanmak gerekir. Karasal iklime sahip ülkemizde, yaz aylarında büyük ölçüde su ihtiyacı vardır. Kuraklık, tarımsal sulamada büyük bir sorundur. Bu yüzden diğer mevsimlerdeki yüzeysel akışların biriktirilmesi gerekir. Bunun en ekonomik yolu baraj inşa etmektir Bu çalışmada ilimizin Baskil ilçesinin Mikro-havza düzenleme planı ile gölet kapasitesi araştırılmıştır. Bu göletlerin yer seçiminde 1/25.000 ölçekli topoğrafik haritalar kullanıldı. Bu çalışmanın neticesinde Baskil ilçesinde toplam 14 adet sulama ve hayvan içme suyu göleti yapılabileceği sonucuna varılmıştır. Aynı zamanda bu göletlere ait fizibilite çalışmaları yapılarak sunulmuştur. ANAHTAR KEUMFXER: Kuraklık, Tarımsal Sulama, Yağışlar, Göletler

III SUMMARY Master Thesis OPTİMUM USE OF WATER AND SOIL RESOURCES İN ELAZI? Uğur TEMİ/ER Fırat University Graduate School of Naturel and Applied Science Deportmant of Civil Engineering 1998, Page 98 Because of the rapid increase of the population both in our country and in the world, the need to the food has increased. For this reason, this requires optimum using the sources of soil and water. In our country having earth climate, there is a great deal lack of water in the summer. Drought is a great problem in agricultural irrigation. So we should save the rainfalls in the other reasons. The most economical way is to construct dam. In this study, the possible capacities of artificial lakes and micro-domain organizing plan have been investigated 1/25.000 scaled topography maps were used in the site selection of the lakes. As a result of this study, it can be concluded that total 14 artificial irrigation lakes and animal drinking water lakes can be built in Baskil region. Also feasibility studies have been carried out about that. KEYWORDS: Drought. Agricultural irrigation, Rainfalls, Artificial Lakes
Optimum use of water and soil resources of Elazığ
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering