ABDULLAH B. AMR B. EL-AS (65/684)'1N RiVAYETLERiNiN HADiS KAYNAKLARINA AZ SAYlDA iNTiKALiNiN SEBEPLERi - Özdemir, Veysel (Fırat University, 2007)
Abdullah b. Amr çok hadis bilen sahabilerden birisidir. Onun bu konudaki otoritesi, yine kendisi gibi otorite olan Ebu Hureyre tarafından bizzat dile getirilmek suretiyle tescillenmiştir. Hatta Ebu Hureyre, Abdullah b. Amr'ın kendisinden daha fazla hadis bildiğini itiraf etmiştir. Ancak hadis kaynaklarına baktığımızda, hadiste böylesine otorite olan Abdullah b. Amr'ın rivayetlerinin hadis musannefatına çok az sayıda yı,ınsıdığı görülmektedir. Bunun sebeplerinin ne olduğu hakkında ise öteden beri alimler bir takım gerekçeler ileri silrınüşlerdir. Ancak yapmış olduğumuz araştırma sonucunda bu gerekçeler dışında, daha önce zikredilmemiş siyasi tavır gibi bazı gerekçelerin de etkin olabileceği kanaatİ öne çıkmaktadır. İşte bu çalışmamızda söz konusu gerekçeleri incelemeye çalışacağız.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları