Steroid glokomu - Akyol, Nuray; Turgut, Burak (My University, 2006)
Kronik sistemik, topikal ve perioküler steroid kullanımını takiben göz içi basıncı (GİB) yükselmesi steroid glokomu olarak adlandırılır. Steroid glokomu için risk faktörleri arasında primer açık açılı glokom, ailede primer açık açılı glokom varlığı, miyopi, diabet ve kollagen doku hastalıkları sayılabilir. GİB artışının temelde artmış dışa akım rezistansına bağlı olduğu konusunda fikir birliği vardır. Topikal ve sistemik kronik steroid kullanımı gibi iyi bilinen nedenlerin dışında, önemli sayıda hasta intravitreal triamsinalon asetonid enjeksiyonunu takiben artmış GİB yakınmasıyla göz kliniklerine başvurmaktadır. Steroid glokomu olan hastalarda steroid derhal kesilmeli ve artmış basınç tıbbi veya cerrahi olarak tedavi edilmelidir.
Keywords: Risk faktörleri; Glokom; Steroidler; Triamsinolon asetonit; Göz içi basınç; Yan etkiler