ROMATOİD ARTRİT VE ANKİLOZAN SPONDİLİT TANISINDA RUTİN KULLANILAN PARAMETRELERLE ANTİ MUTATED CİTRULLİNATED VİMENTİN DÜZEYLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - KAL, GÜL AYDEN (Fırat Üniveristesi, 2014)
Romatoid artrit (RA) ve ankilozan spondilit (AS), toplumda yüksek sıklıkta görülen ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik inflamatuar hastalıklardır. Ciddi mortalite ve morbiditeye neden olduklarından bu hastalıklarda erken tanı ve tedavi büyük önem taşımaktadır. Sitrüline vimentine karşı oluşmuş antikorların (anti MCV) RA ve AS'deki tanısal önemine dair çalışmalar son yıllarda oldukça ilgi çekmektedir. Biz de bu nedenle RA ve AS tanısında anti MCV düzeylerini ve diğer hastalık parametreleriyle ilişkisini saptamak üzere bu çalışmayı planlandı. Otuz RA, 30 AS ve 30 sağlıklı kontrolden 3 grup oluşturuldu. Her 3 grupta da ELİSA yöntemi ile anti MCV düzeyleri ölçüldü. Ayrıca hastalardan ESH, CRP, anti CCP, RF düzeyleri bakıldı. Disabilite ölçümü için HAQ ve NHP skorlamaları kullanıldı. RA'lı hastalarda aktivasyonu belirlemek amacıyla DAS28 hesaplanırken, AS'li hastalarda BASDAI ve BASFI hesaplandı. Bu parametrelerin anti MCV düzeyleri ile ilişkisi araştırıldı. Romatoid artrit ve AS grubunda sağlıklı kontrol grubuna göre anti MCV düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yüksek saptanırken, RA ve AS arasındaki anti MCV düzeylerinde anlamlı bir farklılık yoktu. Anti MCV düzeyleri RA'da 30 hastanın 19'unda, AS'de 30 hastanın 16'sında, sağlıklı kontrolde ise 30 hastanın 10'unda pozitif saptandı. Bu sonuçlara göre anti MCV'nin RA'daki duyarlılığı %63.3, özgüllüğü ise %66.6, AS'deki duyarlılığı %53.3, özgüllüğü ise %66.6 olarak hesaplandı. Anti MCV düzeylerinin ESH, CRP, anti CCP, RF düzeyleriyle ve DAS28, BASDAI ve BASFI gibi aktivasyon parametreleri ile ilişkisi saptanmadı. Sonuç olarak anti MCV'nin RA ve AS tanısında diagnostik bir marker olarak kullanılabileceği ancak hastalık aktivasyonu ve tedavi takibinde kullanımı ile ilgili daha geniş ölçekli çalışmalara gereksinim olduğu kanaatine varıldı. Anahtar kelimeler: Romatoid artrit, ankilozan spondilit, anti MCV.
The relationship between anti mutated citrullinated vimentine and other disease parameters in diagnosing patients with rheumatoid arthritis and ankylosing spondylitis
Keywords: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon