GAZİANTEP ŞEHRİNDEKİ SURİYELİLERİN GÖÇ ÖNCESİ VE SONRASI SOSYOEKONOMİK DURUMLARININ KARŞILAŞTIRILMALI BİR ANALİZİ - Türkoğlu, Emrah; Elmastaş, Necmettin (Fırat University, 2024)
Bu çalışma, Gaziantep’teki Suriyelilerin, göç öncesi ve göç sonrası sosyoekonomik durumlarını ele almaktadır. Zorunlu göç sonucunda yer değiştiren kişilerin, mevcut sosyoekonomik durumlarının ortaya konulması açısından, göç öncesi durumlarının ortaya konması önemlidir. Bu çalışmanın amacı, Suriyelilerin göç öncesi ve göç sonrası sosyoekonomik durumlarını karşılaştırmalı bir analize tabi tutarak, Suriyelilerin sosyoekonomik durumlarında meydana gelen değişikliğin nasıl olduğunu Gaziantep kentinde yaşayan Suriyeliler üzerinden ortaya koymaktır. Bu kapsamda, Türkiye’de Suriyelilerin en fazla bulunduğu illerden birisi olan Gaziantep’te bir alan çalışması yapılmıştır. Gaziantep’in merkez ilçelerinden Şahinbey ve Şehitkâmil’e bağlı 40 şehirsel mahallede 400 gönüllü Suriyeli katılımcıya rastgele örneklem yoluyla ve yüz yüze görüşülerek anket uygulanmıştır. Anketler KoBotoolbox programı aracılığıyla 2021 yılının mart ayında uygulanmıştır. Sonuç olarak, zorunlu göç sonrası, Suriyelilerin sosyoekonomik yapılarında değişikliklerin olduğu görülmüştür. Göç öncesiyle kıyaslandığında, zorunlu göçün, Suriyelilerin sosyoekonomik yapılarını % 62,5’lik düzeyde “aynı” yönde etkilediği, % 29’luk düzeyde de “iyi” yönde ve %8,75 düzeyinde de “kötü” yönde etkilediği saptanmıştır. Böylece, göç öncesiyle kıyaslandığında, göç sonrası Suriyelilerin sosyoekonomik durumlarının, “olumlu” veya “olumsuz” olmak üzere %37,5 düzeyinde etkilendiği saptanmıştır.

This study deals with the socioeconomic situation of Syrians in Gaziantep before and after migration. In order to reveal the current socioeconomic situation of the people who are displaced as a result of forced migration, it is important to reveal their pre-migration situation. The aim of this study is to make a comparative analysis of the socioeconomic situation of Syrians before and after migration and to reveal the changes in the socioeconomic situation of Syrians through the Syrians living in Gaziantep city. In this context, a field study was conducted in Gaziantep, one of the provinces with the highest number of Syrians in Turkey. In 40 urban neighbourhoods of Şahinbey and Şehitkâmil, two of the central districts of Gaziantep, 400 Syrian volunteers were surveyed through random sampling and face-to-face interviews. The surveys were administered through the KoBotoolbox programme in March 2021. As a result, it was observed that there have been changes in the socioeconomic structures of Syrians after forced migration. Compared to the pre-migration period, it was found that forced migration affected the socioeconomic structures of Syrians in the "same" direction at a level of 62.5%, in the "good" direction at a level of 29% and in the "bad" direction at a level of 8.75%. Thus, when compared to the pre-migration period, the socio-economic status of Syrians after the migration has been affected by 37.5% either "positively" or "negatively".
A Comparative Analysis Of The Socio-Economic Status Of Syrian Refugees In Gaziantep City Before And After Migratıon
Keywords: Social and Humanities Education (Excluding Economics; Business and Management); Sosyal ve Beşeri Bilimler Eğitimi (Ekonomi; İşletme ve Yönetim Hariç)