Pulmoner arteryel hipertansiyon: Dünü, bugünü ve yarını - Aytekin, Metin; Caylak, Emrah (My University, 2010)
Pulmoner arteryel hipertansiyon (PAH) yılda yaklaşık milyonda iki veya beş hastada görülen insidansı düşük bir hastalıktır ve yüksek arter kan basıncı ile karakterize edilir. Pulmoner arterlerdeki yüksek kan basıncının mekanizması hala aydınlatılmış değildir ve aynı zamanda PAH’ın patogenezleri de tamamen anlaşılamamıştır. Son zamanlardaki gelişmiş tedavi yöntemlerine karşın yüksek mortalite ve morbidite ile PAH progresif bir hastalık olarak kalmaya devam etmektedir. Hastalığın şiddeti ve progresyonunu belirlemek için kullanılan hemodinamik belirteçler çok önemli derecede kısıtlamalara sahiptir ve bu hastalardaki tedavilerin etkinliği ve takibi için noninvaziv belirteçlere gereksinim duyulmaktadır. Bu derlemede PAH hastalığını değerlendirmedeki amacımız, bu hastalık hakkında araştırmacılara geniş bilgi sunarak hastalığın daha iyi anlaşılmasını sağlamaktır.
Keywords: Solunum Sistemi; Genel ve Dahili Tıp; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Kalp ve Kalp Damar Sistemi