Atlas ve axis varyasyonları - Yeşilyurt, Hakkı; Aydınoğlu, Atıf; Erdem, Saadet; Kavaklı, Ahmet; Erdoğan, Ali Rıza; Daştan, Ali (My University, 2001)
Amaç: Craniocervical bölge anatomik varyasyonlar ile çeşitli sendromlardan kaynaklanan ağrıların ortaya çıktığı bir bölgedir. Metod: Bu çalışmanın amacı Craniocervical bölgede klinik semptomlara yol açabilen atlas ve axis varyasyonlarını araştırmaktır. Bu amaçla, Anatomi Anabilim Dalı laboratuarlarımızda mevcut 36 atlas ve 24 axis kemikleri üzerinde literatürde bildirilen veya bildirilmeyen varyasyonlar olup olmadığı araştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda tesbit edilen Atlas ve Axis varyasyonları insidansları literatürle uyum gösterdi. Bu kemikler üzerindeki varyasyonları taklit eden dejeneratif değişiklikler literatürde bildirilenden daha düşük oranlarlarda bulundu. Sonuç: Sonuç olarak toplumumuzda, atlas ve axis'deki dejeneratif değişikliklerin sebeb olduğu baş ve boyun ağrılarının diğer toplumlara göre daha az oranlarda görülmesi beklenebilir. Bu ise daha ileri araştırmalar ile desteklenmelidir.
Keywords: Anatomi ve Morfoloji