MISIR’IN GÜÇLÜ FİRAVUN-KRALI: III. AMENHOTEP’İN TAHTA ÇIKIŞI VE İMAR FAALİYETLERİ ÜZERİNE GENEL BİR DEĞERLENDİRME (MÖ 1391-1353) - Yılmaz, Cuma Ali (My University, 2022)
III. Amenhotep, Yeni Krallık Dönemi XVIII. hanedanın 9. hükümdarı olarak 38 yıl\rboyunca Mısır’ı yönetmiştir. Hükümdarlığı süresince, Eski Mısır Devleti en parlak\rdönemini yaşamıştır. Zamanının en donanımlı ordularından birine komutanlık etmişse de\rsavaşçı yönüyle değil, kültür-sanata verdiği önem ile tanınmaktadır. III. Amenhotep, inşa\rettirdiği büyük tapınaklar, heykeller ve diğer sanat eserleri ile Antik Mısır sanatında\rönemli bir yere sahiptir. İzlediği barışçıl diplomasi ile savaştan uzak, lüks ve refah\riçerisinde bir saltanat sürmüştür. Hareminde daha evvelki dönemlerden daha fazla sayıda\ryabancı prensesler bulunmaktadır. Kadın heykelleri, oymaları ve resimlerine de bu\rdönemde sıklıkla rastlanmaktadır. III. Amenhotep dönemine ait heykeller ve sanat\reserleri günümüzde Cleveland sanat müzesi ve British Museum’da sergilenmektedir. III.\rAmenhotep’in biyografisini ele aldığımız çalışmamızda, yerli kaynaklardan ziyade\ryabancı kaynaklardan istifade edilmiştir. Antik Mısır’ın en güçlü Firavunlarından biri\rolan III. Amenhotep hakkında az sayıda yerli akademik çalışma mevcut olup, çalışmaların\rekseriyeti, Yeni Krallık Dönemi Mısır Devleti’ni genel hatlarıyla ele almıştır. Kral,\rbiyografik olarak ele alınmamıştır. Antik Mısır’ın sanat, din ve bilim tarihinde önemli bir\ryeri olan III. Amenhotep’in hayatını ve faaliyetlerini ele aldığımız çalışmamızla, Antik\rMısır tarihi çalışmalarına katkıda bulunmayı umuyoruz.
Keywords: Tarih