ELİT KADIN FUTBOLCULARDA YÜKSEK YOĞUNLUKLU ARALIKLI ANTRENMANIN KARDİYAK FONKSİYONLARI VE KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİ - TİZAR, ERCAN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu çalışmanın amacı elit kadın futbolcularda yüksek yoğunluklu aralıklı antrenmanın kardiyak fonksiyonları ve kan parametreleri üzerine etkisini araştırmaktır. Araştırma grubunu Diyarbakır ilinde Türkiye Futbol Federasyonu Kadınlar 1. Liginde aktif spor yaşantısını devam ettiren ve yaşları 18 ile 25 arasında değişen toplam 30 gönüllü kadın futbolcu oluşturmuştur. Çalışmaya 10 kadın futbolcu kontrol grubu, 10 kadın futbolcu birinci deney grubu, 10 kadın futbolcu ise ikinci deney grubu olmak üzere toplam 30 gönüllü katılmıştır. Gönüllü kadın futbolculara 8 hafta ve haftada 3 gün olmak üzere ortalama 20 dakikalık bir egzersiz programı uygulanmış olup, deney gruplarında yer alan futbolculara rutin futbol antrenmanlarına ek olarak 8 hafta boyunca HIIT antrenman modeli uygulanmıştır. Sporcuların çalışmaya başlamadan önce (ön test), 4 hafta ve 8 hafta sonra (son test) ölçümleri alınmıştır. Verilerin analizinde SPSS 22.0 istatistiksel paket programı kullanılmıştır. Gruplar arası farklılıkların belirlenmesi için shapiro-wilk normallik sınaması yapılmış olup normal dağılım göstermediklerinden non parametrik testler uygulanmıştır. Grupların karşılaştırmaları için kruskal wallis h testi, ikili karşılaştırmalar için bonferoni düzeltmeli mann whitney u testi kullanılmıştır. Anlamlılık p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Analiz neticesinde, kan parametleri için FT4, Glukoz; eko (ekokardiyografi) testleri için Aort kökü ve RVD; EKG (elektrokardiyografi) için ise Hr, Pr, Qrs, Qt, Qtc, Qtr değerlerinde anlamlı farklılık olduğu bulunmuştur. Gruplar arası karşılaştırmalarda ise; deney gruplarının grup içi anlamlılık değerlerinin kontrol gruplarına göre daha çok etkilendiği görülmektedir. Sonuç olarak, HIIT antrenmanının kadın futbolcuların kardiyak ve kan parametreleri üzerine olumlu yönde etkisinin olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Elit kadın futbolcu, Kan parametreleri, Kardiyak fonksiyonlar, Yüksek yoğunluklu aralıklı antrenman

The aim of this study is to investigate the effect of high-intensity interval training on cardiac functions and blood parameters in elite female football players. The research group consisted of 30 volunteer female football players aged between 18 and 25 who continue their active sports life in the Turkish Football Federation Women's 1st League in the province of Diyarbakır. A total of 30 volunteers participated in the study, including 10 female football players in the control group, 10 female football players in the first experimental group, and 10 female football players in the second experimental group. An average of 20-minute exercise program, 8 weeks and 3 days a week, was applied to the volunteer female football players, and the HIIT training model was applied to the football players in the experimental groups for 8 weeks in addition to their routine football training. Measurements of the athletes were taken before starting the training (pre-test), 4 weeks and 8 weeks (post-test). SPSS 22.0 statistical package program was used in the analysis of the data. Shapiro-wilk normality test was performed to determine the differences between the groups, and non-parametric tests were applied since they did not show normal distribution. The kruskal wallis h test was used for group comparisons, and the bonferoni corrected mann whitney u test was used for pairwise comparisons. Significance was accepted as p<0.05. As a result of the analysis, FT4, Glucose for blood parameters; Aortic root and RVD for echo (echocardiography) tests; For ECG (electrocardiography), there was a significant difference in Hr, Pr, Qrs, Qt, Qtc, Qtr values. In comparisons between groups; it is seen that the in-group significance values of the experimental groups were affected more than the control groups. As a result, it was determined that HIIT training had a positive effect on the cardiac and blood parameters of female football players. Keywords: Blood parameters, Cardiac functions, Elite female football player, High intensity interval training.
The effect of high-intensity interval training on cardiac functions and blood parameters in elite women football players
Keywords: Spor