Hastanede yatan kronik psikotik hastalarda Helicobacter pylori seroprevalansı - Bahçecioğlu, İbrahim Halil; Kuloğlu, Murat; Kalkan, Ahmet; Kizirgil, Ahmet; Atmaca, Murat; Demir, Ali (My University, 1999)
Bu çalışmada hastanede yatan kronik psikotik hastalarda Helicobacter pylori (H. pylori) prevalansi araştırıldı. Yüzkırkdört kronik psikotik hasta (108 erkek, 36 kadın), 184 norrhal asemptomatik birey (39erkek, 145 kadın) çalışmaya alındı. Kronik psikotik hastalarda H. pylori prevalansi %72.2, normal asemptomatik bireylerde ise %79-9 olarak saptandı. Fark anlamlı değildi (p>0.05). Yaş grupları arasında anlamlı farklılık yoktu (p>0.05). Psikotik hastalarda kadınlarda prevalans daha yüksek olmasına rağmen fark istatistiki olarak an¬ lamlı değildi (p>0.05). Normal asemptomatik bireylerde ise kadınlarda anlamlı olarak daha yüksekti (p<0:05). Psikotik hastalarda eğitim almamış, yalnızca okuryazar olanlarda ve agressif davranış gösterenlerde H. pylori prevalansi yüksekti (p<0.05). Sonuçta, H. pylori prevalansi psikotik hastalar, normal asemptomatik bireyler den farklı değildi. Düşük eğitim düzeyi ve agresif davranış gösteren psikotik hastalarda infeksiyonun prevalansi yüksekti.
Keywords: Hastaneye yatırma; Saldırganlık; Helicobacter pylori; Seroprevalans; Seroepidemiyolojik çalışmalar; Helicobacter enfeksiyonları; Kronik hastalık; Kronik psikotik bozukluklar; Psikoz; Psikotik bozukluklar; Eğitim durumu