0-1 YAŞ GRUBU BEBEKLERİN İNTRAKRANİAL PATOLOJİLERİNDE ULTRASONOGRAFİ VE BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİNİN TANI DEĞERİ - SELEK, ALİ (Fırat Üniveristesi, 1996)
VII ÖZET Bu çalışmamızda Mart 1995 Mayıs 1996 tarihleri arasında intracranial patoloji düşünülerek BT merkezimize gönderilen 84 olgunun USG ve BT incelemelerini yaptık. USG ve BT sonucunda 32 olgu normal olarak değerlendirilirken, 52 olgu çeşitli tamlar aldı. 48 olgu USG ve BT'de aynı tanıyı alırken, 4 olgunun USG ve BT bulguları farklı yorumlandı. USG incelemesinde 3,75 mHz lik mikrokonveks transdûser, subdural efüzyon gibi yüzeyel patolojilerde 7-5 mHz lik lineer transdûser kullandık. Hidrosefali tanısında ve takibinde, ventrikülo-peritonial shunt takibinde, konjenital anomalilerin tanısında, intraserebral hemorajilerin tanısında ve takibinde, subdural koleksiyonların tanısında ve takibinde, menenjitlerin izlenmesinde ve komplikasyonlanmn araştırılmasında, hipoksik ensefalopati gösteren yeni doğanların tanısında ve takibinde USG BT ile aynı tanı değerine sahiptir. Hidrosefali etiyolojisinin araştırılmasında ve periventriküler lökomalazinin tanısında USG BT'den daha başarılıdır. Küçük intraventriküler hemorajilerin tanısında, subaraknoid hemorajilerin tanısında, intrakranial tümörlerin tanısında BT USG'den daha başarılıdır. 49

VIII.SUMMARY We applied ultrasonography and computed tomography to 84 cases, with prediagnosis of intracranial pathology, between the dates of March 1995 and May 1996. We diagnosed 52 cases as abnormal and 32 cases as normal according to these imagi'ngs. 48 cases had the same diagnosis at the same lesions by using ultrasonography or computed tomography, but at 4 cases the same lesions had been diagnosed as different abnormalities with these two imaging modalities. We generally used a 3,75 mHz microconvex transducer in ultrasonographic imagings but a 7,5 mHz lineer transducer was used in superficial pathologies like subdural effusion. We concluded that ultrasonography and computed tomography has the same diagnostic value in diagnosis and follow up of hydrocephalus, intracerebral bleedings, subdural collections, newborns with hypoxic encephalopathy and also follow up of ventriculoperitoneal shunt and meningitis and its complications. Ultrasonography is more helpful than computed tomography in investigating the etiology of hydrocephalus and the diagnosis of periventricular leukomalacia. Computed tomography is superior to ultrasonography in diagnosis of small intraventricular and subarachnoid hemorrhages and intracranial tumors. 50
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp; Radiology and Nuclear Medicine