BOR MADENİ KATKISININ BETONDAKİ MEKANİK VE FİZİKSEL ÖZELLİKLER AÇISINDAN İNCELENMESİ - ÇİÇEK, MEHMET VEYSEL (Fırat Üniveristesi, 2018)
Dünya rezervlerine bakıldığında bor madeni bakımından ülkemizin oldukça zengin bir ülke olduğu görülmektedir. Yapılan literatür taramasında betonda Boraks Pentahidrat (Na2B4O7.5H2O) kullanımı ile ilgili az sayıda araştırmanın olduğu görülmüştür. Bu tez çalışmasında, bünyesinde % 48-49 oranında bor ihtiva eden boraks pentahidrat beton içerisinde çimento ile %5, %10, %15, %20 ve %25 oranında ağırlıkça ikame edilerek beton numuneler dökülmüş avantaj ve dezavantajları deneysel olarak incelenmiştir. Bu amaçla betonda su emme, özgül ağırlık, yüzey sertliği, ses geçiş hızı (PGH), yüksek sıcaklık etkisi, eğilmeden çekme, basınç dayanımı ve radyasyon soğurma özelliğinin tespiti için mekaniksel ve fiziksel deneyler yapılmıştır. Yapılan bu deneylerin sonucunda betonda boraks pentahidrat kullanımı ile birlikte betonda su emme yüzdesinin arttığı, yoğunluğun azaldığı, basınç dayanımının düştüğü ve radyasyon soğurma özelliğinin iyileştiği gözlenmiştir.

Our country has very rich boron reserves considering the boron reserves in the world. Not many studies can be found in the literature about using the Borax Pentahydrate. In this thesis, the Borax Pentahydrate, which contains %48-%49 boron, has been substituted for cement with different values of its weights of %5, %10, %15, %20 and %25 in the concrete. After having these different samples, the advantages and disadvantages of using these mixtures have been investigated experimentally. For this purpose, the mechanical and physical experimental studies have been done in order to determine the properties of water absorption, the specific gravity, surface hardness, the transition of sound speed, the effect of high temperature, the bending tension, the pressure strength and the radiation absorption in the concentrate. As a result of the experimental studies, it can be said that using the Borax Pentahydrate in the concrete increases the percentage of water absorption in the concrete, decreases the density and the pressure strength and enhances the property of radiation absorption.
The investigation of contribution of boron in the concentrate in terms of mechanical and physical properties
Keywords: İnşaat Mühendisliği