LAPAROSKOPİK BARİATRİK CERRAHİ GEÇİREN HASTALARIN YAB-7 SKORLARINA GÖRE POSTOPERATİF DERLENME SÜRECİNİN ARAŞTIRILMASI - COŞKUN, ALEV (Fırat Üniveristesi, 2021)
Obezite, vücudun enerji düzenlemesinin bozulmasıyla, vücut yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı arttığı metabolik, endokrin, davranışsal değişikliklerle ortaya çıkan ve birden fazla faktörle ilişkili bir hastalıktır. Morbid Obezite ise kişinin Vücut Kitle İndeksi'nin 40 veya daha fazla olmasıyla tanımlanır. Morbid Obezite sorunu için Laparoskopik Bariatrik Cerrahi (LBC) yöntemi tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Anksiyete bozukluğu ve cerrahi operasyon sonrası derlenme süreçleri arasındaki ilişki farklı alanlardaki empirik çalışmalarla test edilmiştir. Bu çalışmada, laparoskopik bariatrik cerrahi operasyonu geçiren obezite sorunu olan hastaların, YAB-7 skorlarına göre postoperatif dönemdeki derlenme kaliteleri, bulantı kusma, ağrı skorları, hasta memnuniyeti değerlerinin karşılaştırılması hedeflendi. Operasyon geçiren 113 hasta YAB-7 skorlarına göre kontrol, hafif, orta ve yüksek anksiyete gruplarına ayrıldı ve ölçülen değerler karşılaştırıldı. Yapılan çalışmanın bulgularına göre YAB-7 skorları ile derlenme kalitesi, hasta memnuniyeti, ağrı skorları, bulantı – kusma oranları gibi parametrelerde kontrol, hafif, orta ve yüksek anksiyete grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmedi. Elde edilen bulgular, LBC uygulanan morbid obez hastalarda anestezi sonrası derlenme süreçlerinin YAB derecesi ile tek başına ilişkili olmayabileceğini gösterdi.

Obesity is a disease associated with more than one factor, which occurs with the deterioration of the body's energy regulation, metabolic, endocrine and behavioral changes in which the ratio of bodies fat mass to lean mass increases excessively. Morbid Obesity is defined as having a Body Mass Index of 40 or more. Laparoscopic Bariatric Surgery (LBS) method is one of the most preferred treatment methods for obezsity problem. The relationship between Anxiety Disorder and post-surgical recovery processes has been tested by empirical studies in different fields. In this study, the recovery quality, nausea and vomiting pain scores, patient satisfaction values in the postoperative period were compared according to the GAD-7 scores of patients with obesity who underwent laparoscopic bariatric surgery. 113 patients who underwent surgery were grouped according to their GAD-7 scores and the measured values were compared. Findings of this study showed no statistically significant difference between the study groups in parameters such as GAD-7 scores and recovery quality, patient satisfaction, pain scores, and nausea-vomiting rates. These findings suggested that in morbid obesity patients who underwent LBS, recovery from anesthesia may not be associated with the degree of GAD alone.
An investigation of the postoperative review process of patients undergoing laparoscopic bariatric surgery according to gab-7 score
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon