DUHA SÜRESiNE DAİR SEBEB-İ NÜZÜLLERİN TAHLiLi - Ayhan, Bayram (Fırat University, 2016)
Kaynaklann zikrettiği rivayetlere göre Du ha süresi vahyin ilk yılında meydana gelen bir kesintiden sonra inmiştir. Aynı kaynaklar ilk inen vahiy metninden sonra da bir vahiy inkitasının var olduğunu ifade etmişlerdir. Söz konusu kaynaklar ilk vahiy metninden sonraki kesintinin süresinin takriben kırk gün-üç yıl. Duha süresinden önceki sürenin ise iki-üç gün olduğunu dile getirmişlerdir. ilk inen vahiy metninden sonraki kesintiyi müteakip inen vahiy metninin fasılasız vahyi başiattığını söyleyen aynı kaynaklar Duha süresinden önce ·de bir kesintinin vuku bulduğunu beyan ederek ihtilafa sebebiyet vermişlerdir. Söz konusu her iki kesintinin zikredildiği hadisler sahih olduğu için aralann ı tevil etme gayretleri olmuş, fakat çoğu müellif bu konuda ikna edici bir cevap verememiştir. Duha süresinden önceki kesintiyi müteakip süreçte insaniann Hz. Peygamberi terk edilmekle itharn etn:ıeleri sonucu sürenin indiği ifade edilmiştir. Bu rivayette ihtilafa sebebiyet veren husus, iki yıllık bir kesintiden sonra insanlardan her hangi bir •terk edilme· itharnı sadır olmamasına rağmen, iki üç günlük kesintiden hemen sonra terk edilme itharnının vuku bulmuş olmasıdır. SCırenin sebeb-i nüzülü olarak zikredilen diğer rivayetler ise zamansal olarak alakasız olmakla itharn edilmiş ve eleştirilmişlerdir. Makalede sadece sürenin nüzülüne vesile olduğu ifade edilen rivayetler değil. aynı zamanda sCırenin özel olarak ayetlerine mahsus zikredilmiş rivayetler de irdelenecektir.
Analysis Of The Reasons For The Descent Of Surah AI-Duha
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları