Sektör kavramları içerisinde bulunan spor sponsorluguna bir bakış - Karademir, Tamer; Devecioglu, Sebahattin; Özmaden, Murat (My University, 2010)
Spor sponsorluğuna yapılan harcamaların artması, bu alana olan ilgiliyi arttırmaktadır. Spor sponsorluğu gelecek yıllarda gelişimine devam ederek kurumların ilgisini çekmeye devam edebilecek potansiyele sahiptir. Bunun yanı sıra sporda sponsorluk kavramı ve uygulamaları ile ilgili birçok kavram karmaşası bulunmaktadır. Araştırma spor sektöründe sponsorluğun yeri ve önemini ortaya koymak sponsorluk kavramı ile ilgili anlam karmaşasını ortadan kaldırmak amacını taşımaktadır. Bu amaç doğrultusunda araştırma; 2007- 2008 yılında kurumlar vergi sıralamasında ilk 100 e giren işletmeler arasında “Tesadüfî Örneklem” yoluyla seçilen işletmelerde Anket-Survey yoluyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma için anketler işletmelerin tespit edilen e-mail adreslerine gönderilmiş ve geri dönüşümü sağlanan 109 işletmeye ait veriler değerlendirilmeye alınmıştır. Ankete verilen cevapların frekans ve yüzdelik dağılımları ortaya konulmuştur. Araştırma sonucunda, birçok işletmenin sponsorluk kavramı ile ilgili yetersiz bilgi ve donanıma sahip oldukları, sponsorluğu büyük oranda reklam, bağış, hayırseverlik olarak algıladıkları görülmüştür. Sponsorluk yapan işletmeler içerisinde yaptıkları sponsorluktan en çok memnun olan ise otomotiv, gıda ve akaryakıt sektörünün olduğu, Sporda sponsorluk tercihlerini ise öncelikle futbol alanında kullanabilecekleri yönünde sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: İşletme