Preeklampsili gebelerin, kolostrum, ara süt ve olgun sütlerinde eş zamanlı alamandin ve endotrofin varlığının araştırılması - Karatepe, Savaş (Fırat Üniveristesi, 2026)
Preeklampsi, gebeliğin ikinci yarısında ortaya çıkan, hipertansiyon, proteinüri ve uç organ hasarı ile seyreden, maternal ve perinatal morbidite ve mortalitenin en önemli ned6enlerinden biridir. Hastalığın patofizyolojisinde plasental malperfüzyon, endotel disfonksiyonu, oksidatif stres ve inflamatuvar yanıtın rol oynadığı bilinmekle birlikte, yeni biyobelirteçlerin hastalığın tanı ve takibindeki potansiyel değerini ortaya koyan çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmada, preeklampsili gebelerde renin-anjiyotensin sisteminin alternatif bileşeni olan Alamandin ile matriks kaynaklı fibrotik/inflamatuvar bir belirteç olan Endotrofin düzeyleri hem maternal serumda hem de laktasyon sürecinin farklı evrelerindeki anne sütünde (kolostrum, ara süt, olgun süt) eş zamanlı olarak değerlendirildi. Doğumdan sonra belirlenen zamanlarda preeklampsili annelerden kan ve süt örnekleri alındı; örneklerdeki Alamandin ve Endotrofin düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Elde edilen bulgular, preeklampsinin sistemik biyobelirteç düzeyleri ile anne sütü biyokimyası arasında anlamlı ilişkiler olabileceğini göstermekte ve bu iki molekülün preeklampsinin fizyopatolojisini daha iyi anlamada gelecekte kullanılabilecek potansiyel belirteçler olabileceğine işaret etmektedir. Çalışmanın sonuçları, preeklampsiye bağlı vasküler ve inflamatuvar süreçlerin yalnızca maternal dolaşımı değil, laktasyon sürecini ve anne sütü içeriğini de etkileyebileceğini düşündürmektedir.

Preeclampsia is a multisystemic obstetric disorder characterized by hypertension, proteinuria, and end-organ impairment, typically emerging after the 20th week of gestation. It remains one of the leading causes of maternal and perinatal morbidity and mortality worldwide. Although its pathophysiology has not been fully clarified, placental hypoperfusion, oxidative stress, endothelial dysfunction, and inflammatory activation are known to be major contributors. Identifying novel biomarkers that reflect these pathological processes is crucial for improving early diagnosis and disease monitoring. This study aimed to concurrently evaluate the levels of Alamandine, a key peptide of the alternative renin-angiotensin system, and Endotrophin, a collagen VI-derived matrix fragment associated with fibrosis and inflammation, in both maternal serum and different stages of breast milk (colostrum, transitional milk, mature milk) collected from preeclamptic mothers. Blood and milk samples were obtained at predefined postpartum time points, and Alamandine and Endotrophin concentrations were quantified using the ELISA method. The findings indicate that preeclampsia may influence both circulating biomarkers and breast milk composition, suggesting a systemic effect that extends beyond pregnancy-related vascular dysfunction. The observed biomarker patterns support the potential utility of Alamandine and Endotrophin in elucidating the pathophysiology of preeclampsia and highlight their possible role as future diagnostic or prognostic indicators.
Investigation of concurrent alamandine and endotrophin levels in the, colostrum, transitional, and mature milk of preeclamptic mothers
Keywords: Aile Hekimliği