Dil Araştırmalarında Güncel Yönelimler - Eraydın, Yelda Yeşildal (Kilis 7 Aralık Üniversitesi, 2026)
Bu çalışma, akademik duyurular üzerinden güncel dil araştırmalarındaki eğilimleri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma, konferans çağrıları, kitap duyuruları, akademik pozisyon ilanları ve araştırma projeleri gibi farklı türdeki uluslararası duyuruların içerik analizi yoluyla incelenmesine dayanmaktadır. Veri seti, 01 Ocak 2025-20 Mart 2026 tarihleri arasında İngilizce yayımlanan duyurularla sınırlandırılmıştır. Analiz süreci; araştırma alanlarına yönelik kategorik analiz, kullanılan yöntemlere ilişkin yöntem analizi ve genel eğilimleri belirlemeye yönelik tematik analiz olmak üzere üç temel düzeyde gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda veriler kodlanmış, sınıflandırılmış ve frekans ile yüzde dağılımları hesaplanarak tablolar ve grafikler aracılığıyla görselleştirilmiştir. Bulgular çalışmaların özellikle dil teknolojileri, dil eğitimi ve pragmatik/söylem alanlarında yoğunlaştığını göstermektedir. Buna karşılık psikodilbilim ve tarihsel dilbilim gibi bazı alanların daha sınırlı temsil edildiği belirlenmiştir. Yöntem analizi, kuramsal çalışmaların hâlâ önemli bir yer tuttuğunu; ancak korpus temelli ve hesaplamalı yaklaşımların da güçlü biçimde yaygınlaştığını ortaya koymaktadır. Tematik analiz sonuçları ise dil araştırmalarının teknolojik dönüşüm, veri odaklı araştırma, bilişsel yönelim ve çok dillilik/dil çeşitliliği olmak üzere dört ana eğilim etrafında şekillendiğini göstermektedir. Çalışma, akademik duyuruların tamamlanmış araştırmalar dışında, aynı zamanda devam eden ve planlanan araştırma gündemini de yansıtan önemli bir veri kaynağı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu yönüyle çalışma, dil araştırmalarındaki güncel eğilimlerin belirlenmesinde bibliyometrik yaklaşımlara alternatif bir metodolojik çerçeve sunmaktadır.
Recent Trends In Language Research
Keywords: dil araştırmaları; araştırma eğilimleri; içerik analizi; akademik duyurular; dil teknolojileri