DOĞU ANADOLU KIRMIZISI BUZAĞILARDA FARKLI SÜRELERDE SÜTTEN KESİMİN BÜYÜME ÜZERİNE ETKİSİ - YÜCE, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 1998)
Bu araştırmada, Fırat Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği şartlarında Doğu Anadolu Kırmızısı buzağılarda farklı sürede sütten kesimin büyüme üzerine etkisi incelenmiştir. Araştırmada 3 grup halinde 7 şer saf Doğu Anadolu Kırmızısı buzağı kullanılmıştır. Buzağı grupları Doğu Anadolu Kırmızısı buzağılardan doğum ağırlıkları ve doğum tarihleri en yakın buzağılar seçilmek suretiyle oluşturulmuştur. 5. ayda sütten kesilen ve kontrol grubu olarak değerlendirilen buzağılar I. grubu, 4 aylık yaşta sütten kesilen buzağılar II. grubu ve 2 aylık yaşta sütten kesilen buzağılar ise III. grubu oluşturmuşlardır. Araştırma süresince I., II. ve III. buzağı gruplarının ortalama süt tüketimleri sırasıyla 424.29 ± 2.23 kg, 345.0 ± 6.75 kg ve 153.21 ± 2.77 kg-, ortalama karma yem tüketimleri sırasıyla 99.0 kg, 154.0 kg ve 204.3 kg ve ortalama kaba yem tüketimleri ise 138.0 kg, 157.5 kg ve 171.5 kg olarak tesbit edilmiştir. Bu şekilde süt ve yem tüketerek 6. ayı tamamlayan buzağılar sırasıyla 86.07 ± 3.53 kg, 99.93 ± 3.18 kg ve 86.93 ± 2.44 kg canlı ağılığa ulaşmış ve 6 aylık süre boyunca ortalama 0.400 ± 0.02 kg, 0.463 ± 0.02 kg ve 0.410 ± 0.01 kg canlı günlük ağırlık artışı yapmışlardır. Araştırma sonucunda, Fırat Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği şartlarında Doğu Anadolu Kırmızısı buzağılarının 4. aylık yaşta sütten kesimin en iyi büyümeyi sağladığı, 2. aylık yaşta sütten kesimin ise uygun karma yem kullanmak şartıyla uygulanabileceği tesbit edilmiştir. ı <

In this study the effect of weaning in different ages on weight gaining of East Anatolia Red calves in Fırat University Researching and Praticing Farm condition were determined. During the study 7 pure East Anatolia Red calves in 3 groups were used. Calves groups were made from closer born weight and born date calves.The I. group were made from calved weaned 5 month age and used as control group, II. group weaned at 4 month and the II. group weaned at 2 month age. During the study the average milk consuptions of 1., II. and III. calves group were in order; 424.29 ± 2.23 kg, 345.0 ± 6.75 kg and 153.21 kg average consanirated food consuptions in order were 99.0 kg, 154.0 kg and 204.3 kg and forege food consuptions were 138.0 kg, 157.5 kg and 171.5 kg determined. The calves that finished 6 month by consuming milk and food like this were reached live weight in order 86.07 ± 3.53 kg, 99.93 ± 3. 18 kg and 86.93 ± 2.44 kg and during 6 month period that made 0.400 ± 0.02 kg,0.463 ± 0.02 kg and 0.410 J: 0.01 kg live weight per day. At the and of the study in Fırat University Researching and Practicing Farm condition the best growth were determined from calves weaned 4 month age of East Anatolia Red calves, weaning in 2 month age cald be made by using high quality feed.
The Effect of different age weaning on growth of East Anatolia Red Calves
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine