OVERİN YÜZEY EPİTEL TÜMÖRLERİNDE APOPİTOTİK VE PROLİFERATİF AKTİVİTE İLE METASTAZ İLİŞKİSİ - KARABULUT, PERVİN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Over tümörleri kadın genital sistemi tümörlerinin yaklaşık %30'unu oluştururlar. Over kanserleri dünya genelinde kadınlarda altıncı en sık görülen kanserlerdir ve jinekolojik kanserlere bağlı ölümlerde ilk sıradadır. Tanı esnasında %75'inde pelvis dışına yayılım vardır. Çalışmamızda overin yüzey epitel kaynaklı benign, borderline ve malign tümörlerinde CD44, M30 ve Ki-67 gibi immünohistokimyasal belirleyicileri kullanarak belirlenen apopitotik ve proliferatif aktivitenin; lenf düğümü tutulumu ve metastazla ilişkisini belirlemeyi amaçladık.Çalışmamıza Fırat Üniversitesi Hastanesi Patoloji Anabilim Dalı Laboratuarı arşivinden ardışık olarak seçilen 20 benign (13 seröz, 7 müsinöz), 20 borderline (12 seröz, 8 müsinöz) ve 20 malign (16 seröz, 4 müsinöz) over yüzey epitel tümörü örneği alındı. Örneklere immünohistokimyasal olarak uygulanan CD44, M30 ve Ki-67 boyama özellikleri ile lenf düğümü tutulumu ve metastaz arasındaki ilişki incelendi.Ki-67 proliferasyon indeksi benign grupta en düşük ve malign grupta en yüksek olup istatistiksel olarak gruplar arasında fark anlamlıydı (p < 0.05). CD44, benignlerde borderline ve malign tümörlere göre oldukça düşük olup istatiksel olarak anlamlı bulundu. M30 boyanma yoğunluğu açısından fark bulunmazken, M30 boyanma yaygınlığı benignlerde, borderline ve malign tümörlere göre anlamlı şekilde daha yüksek bulundu. Malign olgularda lenf düğümü tutulumu ve metastaz ile Ki-67, M30 ve CD44 pozitifliği arasında anlamlı ilişki belirlenmedi.Sonuçta; over yüzey epitel tümörlerinde Ki-67 ve CD44 pozitifliği malignite ile paralel artış gösterirken M30 ters bir ilişki ortaya koydu. Bu üç belirteç ile prognozu etkileyen lenf düğümü tutulumu ve metastaz arasında bir ilişki bulunamadı.

Tumours of the ovary represent about %30 of all cancers of the female genital system. Ovarian cancers are sixth most common cause of death due to cancer in women. During the diagnosis % 75 of the tumours spread out of the pelvis. In our study, apoptotic and proliferative activity were investigated by using M30, Ki-67, CD44 in the benign, borderline and malign ovarian surface epithelial tumours. We aimed to detect the association between these markers, lymph node status, metastasis and prognosis.Sixty ovarian surface epithelial tumours (20 bening, 20 borderline and 20 malign) were obtained from archives of the Fırat Universty Pathology Department. Association between the immunostaining of these markers and lymph nodes invasion and distant metastasis were researched.Prolifaration index of Ki- 67 was lowest in bening group and the highest in malign group. There was a statistically significant difference between the groups. CD44 in bening group was lower than borderline and malign groups. This difference was statistically significant. Staining of M30 intensity were not significant as statistically but percentage of M30 staining significantly higher in bening group than borderline and malign groups. There was no association between markers, lymph nodes involvement and metastasis in malign group.As a result in the ovarian surface epithelial tumors Ki- 67 and CD44 positivity increases with malign potential. But there is a reverse association with M30. There was no association between these markers and lymph nodes invasion and distant metastasis which affect prognosis.
The relation between apoptotic activity and proliferative activity and metastasis in surface epithelial tumors of ovary
Keywords: Patoloji