AKUT İNME TANISI ALAN HASTALARDA PARAOKSONAZ-1 GENİ Q192R VE L55M POLİMORFİZMLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ADSIZ, İLHAMİ (Fırat Üniveristesi, 2012)
Akut iskemik inme gelişiminde artmış oksidatif stresin etkisi olduğu bilinmektedir. İnsan vücudunda oksidatif strese karşı etki gösteren antioksidan sistemlerden biri düşük dansiteli lipoproteinleri oksidasyona karşı koruyan paraoksonaz enzimidir. Bu çalışma ile iskemik SVH'lı hastalarda PON1 Q192R ve L55M gen polimorfizmlerini araştırılması amaçlanmıştır.Acil servise başvuran Akut iskemik inme tanısı almış 50 hastanın ve 50 adet kontrol grubu hastasının periferik kanları alınıp DNA'ları elde edildi. Genotipler, polimeraz zincir reaksiyonu ile belirlendi ve Q192R polimorfizmi için Alw I ve L55M polimorfizmi için Hsp92II restriksiyon enzimleri kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesi Ki-kare ve Fisher's Exact Testi ile yapıldı.İskemik SVH hastalığı olanlar ve kontrol grubunda arasında Q192R polimorfizmi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (P=0.05). L55M polimorfizmleri açısından hasta ve kontrol grupları arasında istatistiksel fark bulunmadı (P>0.05).Yaptığımız çalışma iskemik SVH'lı hastalarında PON1 geni Q192R ve L55M polimorfizmlerini inceledik. Sonuç olarak, PON-1 geni Q192R polimorfiziminin SVH patogenezine katkısı olduğu gösterilmiştir. Bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiğine inanmaktayız.Anahtar Kelimeler: İskemik SVH, paraoksonaz, polimorfizm.

The effect of increased oxidative stress in development of acute ischemic stroke is well known. One of the antioxidative systems against oxidative stress in human body is paraoxonase (PON) enzyme that protects low density lipoproteins (LDL) against oxidation. In this study we aimed to search the on PON1 gene polymorphisms, Q192R and L55M in patients with ischemic stroke.The DNAs extraction was obtained from blood samples of the 50 patients pastly diagnosed with and 50 participants of control group who were presented to emergency clinic. Genotypes were obtained with polymerase chain reaction (PCR) and AIw I and Hsp92II restriction enzymes were used for Q192R and L55M polymorphisms, respectively. Analysis of data was done with Chi-Squire and Fisher?s exact tests.A statistically significant difference regarding Q192R polymorphism was found between ischemic stroke patients and control group (P = 0.05). There was no statistically significant difference about L55M polymorphisms in patient and control groups (P>0.05).In our study, we observed PON-1 gen Q192R and L55M polimorfizm in patient with ischemic serebrovascüler disease. Consequently, we suggest that PON-1 gen Q192R polimorfizm contribute patogenesis of serebrovasculerdiseas. We believe that more studies are needed in this subject.Key Words: İschemic stroke, paraoxonase, polymorphism
Paraoxonase-1 gene in patients with acute ischemic stroke disease investigation Q192R ve L55M polymorphisms
Keywords: Nöroloji